Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-iunie 2007 întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de 11770,92 mil. lei în preţuri curente. Indicele volumului producţiei industriale faţă de ianuarie-iunie 2006 în preţuri comparabile3 a constituit 99,7%, iar în luna iunie curent în raport cu iunie 2006 acest indice a marcat 105,2%.
Diminuarea volumului producţiei industriale în perioada de raport comparativ cu ianuarie-iunie 2006 a fost cauzată de reducerea volumului producţiei întreprinderilor cu următoarele activităţi principale: fabricarea vinului – de 2,2 ori (deţinănd ponderea de 5,6% în structura producţiei industriale (în ianuarie-iunie 2006 – 12,3%) a cauzat micşorarea producţiei pe total industrie cu 6,7%, fabricarea băuturilor alcoolice distilate – de 1,8 ori (cauzînd reducerea pe total industrie cu 1,8%), producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică – cu 6,6% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,7%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 2,7% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,3%), fabricarea produselor de tutun – cu 8,8% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,2%), fabricarea de maşini şi echipamente – cu 6,7% (cauzînd reducerea pe total industrie cu 0,1%) etc.
În acelaşi timp, s-au înregistrat creşteri ale volumului producţiei industriale (care, însă, nu au atenuat pe deplin descreşterea producţiei în ramurile indicate mai sus) la următoarele activităţi: tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei (de 2,4 ori); producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice (de 1,9 ori); fabricarea de medicamente şi produse farmaceutice (cu 34,3%); fabricarea produselor finite din metal (cu 26,5%); fabricarea hîrtiei şi cartonului (cu19,9%); industria extractivă (cu 18,5%); producţia de mobilier (cu 10,3%); industria metalurgică (cu 3,1%); fabricarea încălţămintei (cu 2,1%); fabricarea de covoare şi preşuri (cu 1,8%) etc.
Volumul producţiei întreprinderilor industriei alimentare şi a băuturilor în ansamblu s-a diminuat cu 11,8%. Totodată, s-a înregistrat majorarea producţiei la întreprinderile cu următoarele activităţi: fabricarea produselor de morărit (de 2 ori); fabricarea apei minerale şi băuturilor răcoritoare (cu 37,8%); fabricarea uleiurilor şi grăsimilor (cu 29,9%); producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 22,3%); fabricarea de cacao, ciocolată şi produselor zaharoase de cofetărie (cu 21,3%); fabricarea berii (cu 19,2%); prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor (cu 17,8%); fabricarea pîinii şi a produselor de patiserie proaspete (cu 5,8%); fabricarea produselor lactate (cu 4,2%) etc.