Presedintelui Vladimir Voronin ii raman exact doi ani la carma tarii timp in care are inca mari posibilitati sa promoveze reformele necesare pentru europenizarea Republicii Moldova.
Presedintele Voronin a lansat Republica Moldova pe calea integrarii europene, punand capat unei lungi perioade de nehotarare si dezorientare. Partidul Comunistilor, majoritar in parlament, a urmat aceasta linie a presedintelui, la inceput fara convingere, cu tergiversari si rezistente, izvorand fireste din modul in care se formasera in perioada sovietica generatiile respective. Dar faptul hotarator ramane acela ca deputatii comunisti au urmat linia politica a sefului statului, au votat reformele prevazute de planul de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana si le voteaza in continuare.
Acest proces legislativ a inceput sa functioneze abia dupa alegerile din anul 2005, apropiind Moldova incet de obiectivul national al integrarii europene. Este meritul presedintelui Voronin, al presedintelului Parlamentului, Marian Lupu si al vice-presedintelui forului legislativ, liderul PPCD, Iurie Rosca (care a sprijinit investirea lui Voronin si adoptarea legislatiei din plan). Dar, pana la urma, este meritul acelor deputati comunisti care trec si ei impreuna cu votantii dansilor si cu toata tara printr-o tranzitie anevoioasa de la mentalitatile sovietice, la o gandire mai apropiata de lumea moderna.
A sosit timpul ca Partidul Comunistilor sa-si faca lui insusi si mai ales Republicii Moldova un mare cadou politic: sa intre si el, partidul, in randurile Europei, precum incearca sa faca si tara. Aceasta inseamna transformarea in partid socialist de tip european. Renovarea aceasta au adoptat-o acum 15 sau chiar aproape 20 de ani partidele comuniste din Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria. Respectivele partide comuniste au devenit partide socialiste democratice si au ramas partide de guvernamant. Liderii lor, odinioara comunisti, deveniti socialisti, au contribuit uneori hotarator ca sefi de state, sefi de guverne si ministri, la intrarea tarilor mentionate in Uniunea Europeana si in NATO.
In Republica Moldova, insa, izolarea provinciala a facut ca acest proces sa intarzie atata amar de ani. In Republica Moldova, unii comunisti se mai inchina si astazi lui Lenin si Armatei Rosii, asa-zisa – eliberatoare, in loc sa analizeze crimele totalitarismului sovietic contra propriului popor si contra poporului Republicii Moldova, in special. Am spus nu o data ca aceasta situatie este unica in toata Europa si face Republica Moldova de rusine. O clasa politica cu aceasta gandire, nu poate sa fie primita de catre Europa. Ca urmare, sufera interesul tarii. Iata de ce renovarea partidului comunistilor, partid de guvernamant, este un interes national al Republicii Moldova. In realitate, partidul - ma refer mai ales la fractiunea parlamentara - nu se mai ghideaza dupa ideologia comunista. Dimpotriva, comunistii voteaza legislatia prevazuta de Planul de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, precum spuneam si adineauri. Transformarea de continut ramane, insa, a fi dusa la indeplinire, iar forma se cuvine a fi ajustata noului continut.
Cred ca ar trebui pregatit un congres al renovarii partidului, care ar putea avea loc in a doua jumatate a acestui an. Un statut si un program nou in spiritul socialismului european, ar deschide largi posibilitati politice in Europa pentru partidul de guvernamant si mai ales pentru statul Republica Moldova. Este o chestiune nu numai de interes de partid, dar de interes national.
Dintr-o asemenea renovare, nu ar putea lipsi o analiza critica serioasa a sistemului sovietic dictatorial. Poate ca unor deputati sau activisti de partid le-ar fi greu sa-si depaseasca nostalgiile tineretii, ori propria mostenire culturala. Acest lucru poate fi inteles pe plan uman. Dar scopul politicienilor nu este acela de a obtine satisfactii sufletesti, ci de a servi interesului national in mod competent. Acest adevar este valabil si pentru cei care propun fantezii de genul unor uniuni interstatale; si pentru cei care doresc aderarea Republicii Moldova la NATO, din pur romantism; si mai ales pentru cei inca atasati de nostalgii sovietice.
Renovarea Partidului Comunistilor nu mai poate fi amanata daca se doreste integrarea europeana a tarii. Cred ca toamna care vine, ar fi nu numai momentul potrivit, dar poate si ultimul moment posibil.
Sursa: Cronica Romana, Vladimir Socor