Comisiile de politică externă şi apărare ale Senatului l-au audiat joi pe ministrul de externe Adrian Cioroianu în legătură cu decizia Rusiei de a se autosuspenda din Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa. Tratatul de la Istanbul din 1999 prevede între altele, şi acest lucru priveşte direct România, retragerea trupelor ruseşti din Georgia şi Republica Moldova.
Ministrul de externe Adrian Cioroianu spune că România va adopta o poziţie temperată şi pragmatică faţă de acest subiect dar nu va renunţa să ceară retragerea Rusiei din Transnistria.
Ministrul de externe Adrian Cioroianu a mai abordat în cadrul audierii parlamentare şi subiectul Kosovo.
Prezenţa militară rusă în Transnistria şi Abhazia a fost motivul invocat de NATO pentru neratificarea tratatului în multe state membre, pretext pentru care Rusia a anunţat că se autosuspendă acum.
Tocmai această prezenţă militară rusă în apropierea României l-a determinat pe preşedintele Comisiei de Apărare a Senatului, Cristian Diaconescu, să îi ceară explicaţii ministrului de externe.
Ministrul de externe Adrian Cioroianu spune însă că deocamdată Rusia a ameninţat doar cu suspendarea în termen de 150 de zile - deci probabil din decembrie - a schimburilor de informaţii militare şi a inspecţiilor.
Aşadar, Adrian Cioroianu crede că intenţia Rusiei este să pregătească terenul pentru negocierea anumitor dosare cum ar fi Kosovo, Transnistria, scutul antirachetă sau prezenţa trupelor americane în România şi Bulgaria.
"Rusia este în ofensivă din punct de vedere al politicii externe şi această ofensivă trebuie acceptată de România atâta vreme cât nu atinge interesele noastre. Trebuie să avem un dialog deschis şi pragmatic, atât timp cât Rusia acceptă apartenenţa României la NATO şi UE", a spus domnul Cioroianu.
Ministrul de externe spune că România nu are interesul "să facă mult zgomot", ci să urmeze poziţia celorlalte state membre NATO fără a ceda însă la ideea retragerii trupelor ruse din Transnistria, aşa cum prevede tratatul forţelor convenţionale.
În fine, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a pus în legătură directă dosarul Kosovo, cu a cărui independenţă Rusia nu se declară de acord, cu autosuspendarea Moscovei din Tratat.
În această chestiune, şeful diplomaţiei de la Bucureşti spune că România va susţine poziţia Uniunii Europene, cu anumite nuanţe: Bucureştiul doreşte găsirea unei soluţii pe termen lung, cu bază legală dar mai ales care să fie agreată atât de Kosovo cât şi de Serbia, deci de Rusia care o susţine până acum.
În fine, spune mininistrul de externe, pentru România independenţa unilaterală a provinciei ar fi cea mai periculoasă opţiune, iar planul trimisului ONU Maarti Ahtisaari cea mai puţin rea soluţie.
Planul Ahtisaari prevede o suveranitate supravegheată pentru Kosovo.
Sursa: BBC