Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, în cadrul căreia i-a informat despre situaţia creată în ţara noastră în urma condiţiilor climaterice nefavorabile şi a solicitat susţinerea ţărilor reprezentate în Republica Moldova, a organizaţiilor şi instituţiilor internaţionale în atenuarea consecinţelor secetei catastrofale din anul curent. La întîlnire au fost, de asemenea, prezenţi prim-ministrul Vasile Tarlev, prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Stratan, consilieri prezidenţiali.
În cursul întîlnirii conducătorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazacu, precum şi ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Anatolie Gorodenco, au prezentat informări ample privind situaţia creată în Republica Moldova în urma secetei.
Astfel, s-a menţionat că seceta din anul 2007 este mai masivă şi mai intensă decît seceta din anul 1946. Temperatura aerului a depăşit în ultimele 10 zile indicatorii medii cu 3,5-4,5 grade şi oscilează constant în intervalul 38-40 grade. Un asemenea fenomen nu s-a observat în Moldova pe parcursul întregii perioade în care s-au efectuat observaţii meteorologice. Nici chiar seceta din 1946-1947, care s-a soldat cu moartea unui număr considerabil de cetăţeni ai Moldovei nu mai constituie un record în acest sens. S-a subliniat că actuala secetă, care este, de fapt, una fără precedent, a afectat peste 1,2 milioane hectare, ceea ce reprezintă 84 la sută din toate terenurile arabile. Seceta bîntuie, în special, în raioanele Orhei, Teleneşti, Hînceşti, situate în zona centrală, în zona de nord – la Bălţi, în raioanele Făleşti, Soroca, Şoldăneşti şi în raioanele Cimişlia, Comrat şi Cahul din zona de sud. În aceste raioane precipitaţiile nu au constituit nici măcar 53-66% din cantitatea necesară.
Drept rezultat, volumul cerealelor din prima grupă obţinute în aceste raioane este de 2,5 ori mai puţin decît cel preconizat, iar pierderile directe de producţie au constituit circa un miliard de lei. La leguminoase şi la porumb pierderile de producţie vor constitui 72 la sută comparativ cu volumul producţiei din anul trecut, adică 3,4 miliarde lei. La culturile tehnice – floarea-soarelui, sfecla de zahăr, tutun şi altele – această sumă este de aproape un miliard şi jumătate de lei. Pierderile la fructe se vor cifra la 1,7 miliarde de lei. Astfel, numai pierderile directe de producţie la culturile de cîmp şi multianuale constituie, fără struguri, 8,5 miliarde lei, în preţuri curente.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare a mai subliniat că această reducere a volumului producţiei se va răsfrînge, inevitabil, asupra indicatorilor din sectorul zootehnic. Insuficienţa de furaje se va solda cu pierderi de produse din carne şi lapte, precum şi de ouă în sumă de 3,7 miliarde lei.
Anatolie Gorodenco a precizat că avînd în vedere nivelul rentabilităţii sectorului agrar din Republica Moldova, putem considera că, la ziua de astăzi, pierderile cauzate de secetă se estimează la circa 10-12 miliarde de lei. În această situaţie, trezeşte mari îngrijorări capacitatea producătorilor agricoli de a se pregăti pentru următorul sezon, precum şi starea de lucruri în domeniul fabricării producţiei în industria prelucrătoare şi situaţia forţei de muncă din această ramură. Fireşte, această situaţie va conduce la diminuarea considerabilă a încasărilor în buget, în fondul social şi sistemul social de asigurări medicale. Acestea sînt doar cele mai evidente consecinţe, nemaivorbind deja de aşa indicatori macroeconomici ca inflaţia, balanţa comercială şi balanţa de plăţi.
Preşedintele Vladimir Voronin a declarat, la rîndul său, că statul moldovenesc, desigur, depune şi va depune şi pe viitor toate eforturile pentru a face faţă acestei situaţii, bazîndu-se pe propriile resurse financiare. Şeful statului a anunţat că şi-a reluat activitatea Comisia guvernamentală pentru situaţi excepţionale, care va coordona toate acţiunile legate de asigurarea securităţii alimentare a ţării, susţinerea producătorilor agricoli, crearea condiţiilor necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de toamnă, etc.
Vladimir Voronin a mai specificat că autorităţile moldoveneşti vor fi nevoite să reducă o serie întreagă de proiecte şi programe investiţionale, prevăzute de bugetul de stat, inclusiv să restrîngă unele proiecte sociale. Pentru depăşirea secetei, în buget este prevăzută suma de 350 milioane lei, care va fi folosită pentru susţinerea agricultorilor, această sumă este însă insuficientă pentru depăşirea tuturor consecinţelor secetei.Preşedintele a anunţat că în această situaţie, care este de fapt o situaţie excepţională, Republica Moldova se adresează ţărilor, organizaţiilor şi instituţiilor internaţionale, cu rugămintea să i se acorde ajutor, susţinere, sprijin. Această rugăminte are forma unor scrisori din partea Prim-ministrului ţării noastre adresate conducătorilor guvernelor, ţărilor şi organizaţiilor, reprezentate în Republica Moldova.
Sper sincer în ajutorul Dumneavoastră. În această situaţie extrem de complicată în care s-a pomenit Moldova noi credem în solidaritatea şi în sprijinul întregii comunităţi internaţionale, a afirmat şeful statului. Preşedintele a ţinut să sublinieze că autorităţile moldoveneşti vor asigura un mecanism transparent de monitorizare a tuturor ajutoarelor umanitare, acestea urmînd a fi gestionate şi repartizate conform necesităţilor în exclusivitate prin intermediul Comisiei pentru situaţii excepţionale. 2007-07-26