Textul integral al discursului lui Dumitru Diacov:
"Stimate Dle Preşedinte al Parlamentului !Onorată asistenţă !
Finalizăm astăzi a V-a sesiune a Parlamentului Republicii Moldova în actuala componenţă.
Pentru noi, care mai ţinem minte bine sensul cuvântului cincinal, în mod firesc cifra cinci prezintă un motiv de a face unele totaluri, de a analiza rezultatele activităţii noastre, şi nu doar sub aspectul statistic, dar, în special, sub aspectul rezultatului pe care l-a avut activitatea noastră pentru viaţa ţării, pentru soluţionarea problemelor cu care zi de zi se confruntă oamenii noştri.
De altfel, ca să fiu şi eu în rând cu lumea şi să nu încalc tradiţia, o să raportez că Fracţiunea PD în perioada ce s-a scurs, în aceste cinci sesiuni a prezentat – 48 de iniţiative legislative, dintre care: 13 în anul 2006, 31 în 2006 şi în sesiunea curentă numai 4.
Notând aceste cifre, mi-am pus şi eu întrebarea: De ce în ultima perioadă, activismul deputaţilor din opoziţie a scăzut atât de brusc ? Răspunsul stă la suprafaţă. A devenit deja un moment banal pentru relaţiile guvernare – opoziţie în Parlamentul nostru, când iniţiativele deputaţilor din alte fracţiuni din start, fără analize, fără discuţie sunt dosite în sertare. Este inutil să amintesc aici, că din cele 48 iniţiative, doar 13 au fost examinate în plenul Parlamentului. Constatăm, că după scurgerea a mai bine de jumătate din mandatul care ne este acordat, guvernarea comunistă aşa şi nu a învăţat, şi nici nu doreşte să însuşească, normele democratice de conlucrare cu opoziţia.
Singurul lucru, care ne consolează în acest sens, este faptul că deseori, după ce iniţiativele noastre sunt respinse de fracţiunea majoritară, într-un timp scurt, ele revin în Parlament, dar deja în calitate de iniţiativă a Guvernului sau a deputaţilor din fracţiunea majoritară. Putem fi chiar mândri, că propunerile noastre servesc drept surse de inspiraţie pentru guvernare.
Dar, să revenim la situaţia în ţară şi la rolul pe care l-a avut Parlamentul în soluţionarea problemelor din societate.
Câtă gălăgie, câtă zarvă s-a produs în jurul pachetului de legi de liberalizare a economiei, amnistia capitalului. Le-am adoptat în doi timpi şi trei mişcări. N-a dovedit Dl Preşedinte al Ţării să formuleze iniţiativele sale, că Guvernul s-a şi prezentat în Parlament cu iniţiative legislative. Au fost votate repejor, fără mari discuţii şi analize financiare, economice, chiar, în pofida îngrijorărilor exprimate de organismele financiare internaţionale. Acum sunt foarte curios să-mi spună cineva - Câte persoane şi-au legalizat capitalurile ilicite, cât de mari sunt cozile doritorilor de a-şi declara averea ascunsă ?
Nu este un secret, că una din cele mai serioase probleme cu care se confruntă Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani este diversificarea exporturilor în general, şi în special, al produselor agricole cu o înaltă valoare adăugată, precum şi a vinurilor. Avantajele comparative ale Moldovei în prelucrarea fructelor şi legumelor naturale, a vinurilor şi sucurilor de calitate, ar putea conduce la o creştere semnificativă a exporturilor respective la peste 1 miliard de $ SUA anual, având un efect cumulativ benefic asupra întregii economii a ţării.
Care, este însă situaţia reală astăzi în Republica Moldova ? Câte decizii semnificative a luat Guvernul şi Parlamentul pentru a stimula exportul produselor autohtone ? Nu vorbe frumoase şi declaraţii, ci decizii concrete şi eficiente !
Obligaţiunea oricărui Guvern, este de a crea condiţii avantajoase de export şi de a găsi piaţă de desfacere a produselor autohtone. Noi însă, am pierdut şi ceea ce am avut. Producătorii noştri stau cu marfa în depozite şi nu ştiu ce să facă cu ea. Cresc datoriile la bănci şi muncitori, creşte deznădejdea şi neîncrederea în stat şi în ziua de mâine.
Acum câteva zile, când se discutau modificările la Legea cu privire la tariful vamal, reprezentantul nostru a propus majorarea tarifelor la producerea şi realizarea băuturilor alcoolice tari, mai precis a vodcii.Nici cei de la Guvern, nici deputaţii comunişti nu au reacţionat, nici nu au clipit din ochi.
Dar problema este nu numai una financiară. Rog atenţia Dumneavoastră asupra următoarelor cifre. Conform statisticii, în ultimul an în Republica Moldova au fost consumate pe piaţa internă circa 60 mln. sticle de vodcă (conform timbrelor de accize realizate). Şi numai 3 mln. sticle de vin. Este clar, oamenii, în condiţii de sărăcie preferă cu mai puţini bani să cumpere băuturi cu mai multe grade. Este tot atât de clar, că din punct de vedere al conţinutului alcoolic, o sticlă de vodcă fac cât trei sticle de vin !
Dacă guvernanţii nu s-ar gândi la buzunarul lor, dar la economia ţării şi la sănătatea oamenilor, ei demult trebuia să ridice tarifele la vodcă şi să stimuleze consumul de vin calitativ... Iar acum înmulţiţi 60 mln la 3. Reiese că piaţa internă ar putea consuma circa 180 mln. sticle. Exportul în Rusia era de 300 mln. sticle ! Vede-ţi că şi această problemă este rezolvabilă ?
În sfârşit, noi trebuie să recunoaştem, că ţara care trăieşte din importuri nu are perspective. Oamenii de afaceri nu vor mai avea interes să producă. Ultimele decizii de a acorda facilităţi pentru importul diferitor produse dezavantajează producătorii interni. Piaţa noastră este inundată de sucuri, bomboane, carne, produse lactate, diferite conserve din import. Să fiţi convinşi că în spatele acestor importuri masive, care distrug industria prelucrătoare şi agricultura moldovenească, stau persoane concrete. Deseori foarte suspuse. La dânşii nu vin cu controale şi revizii. Pe dânşii nu-i deranjează Procuratura sau Departamentul anticorupţie. Iar propunerile lor privind diferite facilităţi trec ca prin unt în Guvern şi Parlament.
Tema zilei – declaraţia Preşedintelui ţării.
Stimaţi colegi ! Referitor la sfârşitul consensului. Declar cu toată responsabilitatea, că PDM nu are nimic în comun cu această destabilizare. Ba invers, comuniştii singuri se autoizolează. Şi acest proces s-a început odată cu demararea campaniei pentru alegerile generale locale din republică.
Aroganţa şi agresivitatea multor reprezentanţi ai partidului de guvernământ – a unor deputaţi, conducători ai administraţiei locale şi centrale, chiar a unor miniştri, a creat o atmosferă greu de suportat în această perioadă. Frecvente au fost ameninţările şi intimidările candidaţilor din partea partidelor de opoziţie. În consecinţă, numai în cadrul PD am înregistrat peste 140 de persoane care, ne dorind să intre în confruntare directă cu puterea, au candidat la funcţia de primar în calitate de candidaţi independenţi. Spre exemplu, Dl Ministru I. Dodon, şi-a propus personal să-l convingă pe primarul de la Sadova, să abandoneze sigla PDM în alegeri. Iar când nu a găsit argumente politice convingătoare l-a avertizat pe reprezentantul nostru, că dacă va candida din partea PD, satul nu va primi finanţare din partea Guvernului.Un alt exemplu de comportament extrem de obraznic, l-a demonstrat dl. Miron Gagauz. Dânsul categoric i-a interzis şefului staţiei Căii Ferate Căinari, Dlui Nebunele, să candideze la funcţia de primar al localităţii. Când am încercat personal să clarific situaţia, acest domn, M. Gagauz mi-a tăiat-o în modul cel mai grosolan: „Diacov poate să-i propună lui Nebunele, iar eu am dreptul să-i interzic!”. Când, naivul de mine, am încercat să invoc drepturile garantate de Constituţie, de a alege şi a fi ales, m-am pomenit cu o replică şi mai brutală: „ Pe mine nu mă interesează Constituţia. Eu nu voi admite ca cineva să folosească autoritatea Căii Ferate pentru a câştiga alegerile”. Iată cum, îşi permit reprezentanţii actualei puteri să respecte Constituţia şi legile acestei ţări. De parcă şi Căile ferate, şi Dl Nebunele, sunt proprietate privată a Dlui Gagauz.
Un alt exemplu, ieşit din comun a fost înregistrat în comuna Chioselia, r-nul Cantemir, unde la iniţiativa organizaţiei locale a PCRM şi cu participarea activă a deputatului G. Popa a fost scos din cursă, chiar în ziua alegerilor, candidatul PD, primarul în exerciţiu, dl Dumitru Curcenco.
Este important de menţionat, că decizia finală a CSJ, a fost luată la 3 iunie la ora 11.00, iar când CEC la ora 14.00 a oprit procesul de alegeri, pentru dl Curcenco au votat deja 600 de alegători din cei 900 veniţi la urne.Exemple de acest fel, aş mai putea aduce încă multe, şi cred că şi colegii din celelalte partide de opoziţie ar putea prezenta astfel de situaţii nu mai puţin revoltătoare.
Încă în toiul alegerilor, când guvernanţii au început să conştientizeze care pot fi rezultatele, în viaţa politică a fost readusă în prim plan problema soluţionării diferendului transnistrean. Suntem deja plictisiţi să remarcăm, că cardinalii din umbră, din umbra Preşedintelui în special, folosesc aceleaşi procedee banale. Ne obţinând în şase ani de putere nici cel mai mic progres în problema Transnistriei, se face tot posibilul de a învinovăţi în aceasta opoziţia, toată opoziţia.
Recent Dl Preşedinte al ţării, V. Voronin, în faţa ambasadorilor acreditaţi în R. Moldova, şi-a permis să afirme, absolut fără nici un argument, că toată opoziţia şi în special PD este împotriva soluţionării conflictului transnistrean. Sunt extrem de mirat şi surprins de aceste declaraţii nemotivate, fiindcă eu, în calitate de Preşedinte al PDM nu cunosc nici o declaraţie, nici un document oficial al partidului din care ar decurge că noi ne împotrivim procesului de soluţionare a acestui conflict. Eu am participat la faimoasa întrunire de la 11 aprilie, dar nu eu am fost acelea care am făcut declaraţii pripite şi iresponsabile, vis-a-vis de conţinutul acestor discuţii.
PDM şi eu personal întotdeauna am afirmat că noi vom sprijini şi vom saluta orice decizie cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean discutată şi negociată în formatul 5+2 şi care ar duce la consolidarea statului Republicii Moldova şi nu la destrămarea lui. Am declarat acest lucru şi Dnei Josette Durrieu şi reprezentantului Departamentului de Stat al SUA, dlui David Cramer. De unde atunci vin aceste afirmaţii a Dlui Preşedinte ? Rămâne doar să presupunem - ori este dezinformat intenţionat de mult prea ingenioşii săi consilieri, ori aceste afirmaţii fac parte dintr-o nouă companie de discreditare a PD în calitatea sa de principal oponent al comuniştilor pe segmentul de stânga al eşichierului politic din Republica Moldova. Despre faptul, că asistăm la o campanie bine aranjată şi menajată de denigrare a opoziţiei, vorbeşte şi implicarea aşa numitei TV publice. Nu o să pierdem aici timpul cu citate din programele semnate de jurnaliştii de la Curte, dar vom constata a câta oară, că în pofida lucrului enorm de modernizare a legislaţiei respective, accesul opoziţiei la aşa zisa TV publică rămâne blocat.
Mult stimaţi colegi din fracţiunea comuniştilor ! Îndrăznesc să Vă amintesc, că TV publică este finanţată din banii alegătorilor, inclusiv a celor care votează opoziţia. Iar la recentele alegeri locale partidul dumneavoastră a fost susţinut doar de 1/3 din acei care finanţează TV publică.
De altfel, ar fi incorect să afirm, că opoziţia nu este „băgată în seamă” de TV noastră publică. Dar tot ce este prezentat despre opoziţie, este numai negativ şi fără nici un drept la replică.
Mulţumesc mărinimos de atenţie şi urez la toată lumea, inclusiv fracţiunii majoritare, numai bine. "