Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Corneliu Mihalache a fost demis din funcţie, la nici un an de la învestirea lui. Noul preşedinte al CCA a fost ales Vlad Ţurcanu.
Corneliu Mihalache a fost destituit din funcţie cu votul a cinci din nouă membri ai CCA.
El spune că motivele pentru care a fost scos din funcţie ar fi „artificiale şi trase de păr”.
"Acest show care a avut loc astăzi este un scenariu politic, inspirat din exteriorul CCA. Iar aceşti membri care au jucat rolul de izgonitori ai diavolului au avut roluri bine repetate din timp.", a declarat la BBC Corneliu Mihalache.
Fostul preşedinte al CCA acuză de imixtiune unele forţe politice fără însă a preciza care.
"Este o tentativă evidentă, nu doar în audiovizual, dar şi în întreaga societate a unor forţe radicale, care încearcă să destabilizeze situaţia politică, social-politică...pe toate segmentele. Respectiv audiovizualul este şi el politic şi aici trebuie bulversată situaţia. Pentru aceasta sunt benefice toate metodele, în opinia acestor forţe politice.", mai spune preşedintele demis al CCA.
Corneliu Mihalache a declarat că va ataca în instanţă de judecată decizia CCA, pentru că "a fost făcută în mare grabă şi nu a fost respectată procedura legală a luării unei decizii de către CCA."
"Prestaţie necorespunzătoare"
La rândul său, noul preşedinte al CCA, Vlad Ţurcanu, ales cu votul a cinci membri, a declarat la BBC că acuzaţiile aduse lui Corneliu Mihalache nu sunt lipsite de temei, cu atât mai mult cu cât ele persistă de mai mult timp, spune Vlad Ţurcanu.
„Noi am avut discuţii private cu domnul Mihalache. Noi l-am îndemnat în repetate rânduri să nu admită asemenea încălcări, să nu-şi expună puncte de vedere personale atunci când vorbeşte în calitatea de preşedinte al CCA. Iar cât priveşte procedura, din câte ştiu eu, preşedintele CCA – aşa scrie în Cod – este numit cu majoritatea simplă a membrilor CCA, în număr de 9 şi este demis în aceleaşi condiţii.", a declarat la BBC noul preşedinte CCA.
Mai mulţi membri ai CCA s-au arătat nemulţumiţi de "prestaţia publică a lui Corneliu Mihalache, în special în plenul Parlamentului Republicii Moldova", când acesta a prezentat raportul de activitate la începutul lunii iulie.
"Noi am considerat că domnul Mihalache ne-a reprezentat insuficient de bine. /.../ A mai fost vorba de nişte documente, acte oficiale care au venit pe adresa CCA în ultimele luni şi pe care domnul Mihalache le-a tăinuit. Membrii CCA au aflat de existenţa lor tardiv, uneori din întâmplare", spune Vlad Ţurcanu.
"De asemenea, în opinia mea şi această părere a fost împărtăşită şi de alţi colegi de ai mei, domnul Mihalache nu a promovat îndeajuns valorile care se conţin în Codul audiovizualului. Dimpotrivă, nu a susţinut, în opinia mea, radiodifuzorii care difuzează programe autohtone şi locale şi a favorizat uneori pe acei care încalcă uneori flagrant legea.", a mai declarat la BBC Vlad Ţurcanu.
Preşedintele demis al CCA, Corneliu Mihalache a fost învestit în funcţie anul trecut, la începutul lunii spetembrie, cu votul a şase din cei nouă membri.
Sursa: BBC