Trimite e-mail | Printeaza
31.07.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întîlnire cu preşedinţii nou-aleşi ai raioanelor ţării, la care au participat membrii Guvernului, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.  În cadrul şedinţei au fost discutate problema secetei, impactul acesteia asupra sectorului agrar şi acţiunile care urmează a fi întreprinse în vederea devansării crizei create în agricultură. 

Prim-ministrul Vasile Tarlev a prezentat o informare operativă  referitoare la starea de lucruri din sectorul agroindustrial, apărută în urma secetei catastrofale din anul curent, şi măsurile întreprinse de Guvern în scopul depăşirii acesteia.

Preşedintele, la rîndul său, s-a referit la obiectivele care mai urmează a fi realizate în mod prioritar în vederea atenuării consecinţelor nefaste ale condiţiilor extrem de nefavorabile din ultimul timp şi asigurării securităţii alimentare a statului.

Printre sarcinile primordiale Vladimir Voronin a numit necesitatea stabilirii unui control strict asupra preţurilor la produsele de panificaţie şi neadmiterii majorării nejustificate din punct de vedere economic, în scopuri speculative, a costului pîinii. Preşedintele a subliniat că autorităţile publice locale trebuie să întreprindă toate măsurile în scopul excluderii unor eventuale crize artificiale ale produselor de panificaţie, în special, în instituţiile sociale. Vladimir Voronin a specificat în context că nu există temei pentru îngrijorări în ceea ce priveşte asigurarea populaţiei cu pîine, mai ales ţinînd cont de faptul că pe pieţele globale şi cele regionale se atestă o cantitate suficientă de grîu şi făină. 

Preşedintele a afirmat că autorităţile statului vor mobiliza toate resursele interne şi cele externe în vederea asigurării securităţii alimentare a ţării. În acest sens, Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare urmează să elaboreze un mecanism transparent de repartizare a asistenţei din partea donatorilor externi şi de  monitorizare a procesului în cauză. 

Printre măsurile operative care se impun în scopul atenuării efectelor secetei catastrofale din anul curent şi prevenirii agravării situaţiei, şeful statului a mai menţionat pregătirea minuţioasă pentru sezonul agricol 2008, în special pentru aratul şi semănatul de toamnă.

În context, Vladimir Voronin s-a referit la importanţa sporirii calităţii solului prin utilizarea asolamentelor, a materialului semincer autohton şi a îngrăşămintelor organice, extinderea suprafeţelor irigate, alte elemente ale sistemului agrotehnologic. Şeful statului a menţionat oportunitatea elaborării de către instituţiile specializate ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei a unui program special privind sporirea fertilităţii solului, precum şi a unui program complex de irigare. 

Referindu-se la subiectul asigurărilor riscurilor de producţie în agricultură, Vladimir Voronin a lansat propunerea revizuirii cadrului legislativ existent în domeniu şi studierii experienţei statelor europene privind asigurările obligatorii în agricultură.

De asemenea, Preşedintele a reiterat ideea creării unor Staţiuni Tehnologice de Maşini specializate în anumite domenii, conform necesităţilor gospodăriilor agricole, de exemplu: în irigare, în viticultură sau pomicultură, etc.    Generalizînd cele expuse, şeful statului a subliniat importanţa conjugării eforturilor autorităţilor centrale şi celor locale, ale savanţilor, sectorului privat în vederea depăşirii crizei create în agricultură în urma secetei, asigurării securităţii alimentare a populaţiei şi adaptării sectorului agro-industrial din Republica Moldova la noile condiţii climaterice.

În opinia Preşedintelui, conlucrarea eficientă dintre conducerea centrală şi organele publice locale va constitui un factor important în soluţionarea cu succes a problemelor create de secetă, îndemnînd noii preşedinţi de raioane să manifeste constructivism în raporturile cu autorităţile centrale ale ţării, pentru a ieşi cu demnitate din această situaţie dificilă.

2007-07-31

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus