La numai o zi de la conferinţa de presă a liderului comunist care a anunţat încetarea colaborării cu opoziţia şi cu noile autorităţi locale necomuniste, preşedintele Parlamentului Marian Lupu, care este membru al Partidului Comuniştilor a susţinut o altă conferinţă de presă la care a exprimat un punct de vedere diametral opus. El a spus că nu vrea ca “pe viitor forţa politică din care face parte să fie ataşată de grupurile politice de extrema stângă, marginalizate pe plan european".
În debutul acelei conferinţe de presă, preşedintele Legislativului de la Chişinău, Marian Lupu, a făcut din start o precizare importantă. El a spus că vorbeşte “în numele unei părţi considerabile a colegilor de partid”. Marian Lupu a exprimat un punct de vedere radical diferit de cel al şefului său de partid în special în ceea ce priveşte colaborarea cu opoziţia. În contrast cu atitudinea şefului statului, care anunţase că nu-şi va mai coordona cu opoziţia deciziile în gestionarea treburilor publice, nu-i va mai oferi funcţii acesteia şi că nu va finanţa din bugetul central proiectele de dezvoltare din localităţile unde recent au învins în alegeri necomuniştii, Marian Lupu a chemat la respect. Potrivit lui, "clasa politică trebuie să-şi reformeze mentalitatea". (...) "Noi trebuie să respectăm alegerea concetăţenilor noştri şi să privim situaţia într-un context mai larg decât cel al intereselor de partid", a declarat Marian Lupu.
Mai mult, preşedintele Parlamentului a spus că “reformarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a devenit o necesitate vitală". Referindu-se la eşecul comuniştilor la ultimele alegeri locale, Marian Lupu a constatat că "electoratul din Republica Moldova a început să gândească înainte de vot". (...) "Metodele simpliste şi primitive de manipulare denigratorie şi promisiunile inconsistente şi populiste nu mai au priză la electorat. Un partid care nu evoluează începe să stagneze şi să-şi piardă potenţialul. Aşi vrea să cred că Partidul Comuniştilor din care fac parte este capabil să se autoaprecieze, să-şi evalueze potenţialul şi să întreprindă paşi siguri de dezvoltare şi de reformare”, a subliniat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu. Potrivit lui, reformarea PCRM prin schimbarea denumirii şi decomunizarea statutului este programată să se producă la primăvară. "Ideea de reformare a PCRM are la bază nu doar raţiuni electorale, ci şi necesitatea coabitării politice în condiţiile unei realităţi noi care se numeşte “realitate politică europeană”. Partidul Comuniştilor trebuie să devină o forţă politică normală de centru-stânga şi să participe la mişcările politice la nivel european", a precizat Marian Lupu.
În ultimele zile, analiştii politici şi presa de la Chişinău comentează în contradictoriu ultimele evoluţii politice. Există voci care anticipează o scindare veritabilă a Partidului Comuniştilor în luna martie 2008. Alţii susţin, însă, că ruptura va fi provocată artificial, având în vedere declinul în care a intrat în ultima vreme Partidul Comunist de guvernământ. Potrivit acestora din urmă, “Voronin şi Lupu ar putea scinda partidul de comun acord, pentru a-i recâştiga pe simpatizanţii dezamăgiţi, evadaţi în tabăra opoziţiei unite. Conspiraţia ar urma să se încheie, potrivit acestui scenariu, cu o alianţă a comuniştilor în Legislativul ce va rezulta din alegerile parlamentare din anul 2009.
Liderii opoziţiei susţin că această supoziţie merită luată în calcul. Potrivit lor, dacă Marian Lupu îşi doreşte cu adevărat să devină groparul comunismului în ultima ţară din Europa, el trebuie să renunţe la ideea de reformare a acestui partid. În opinia lor, comuniştii se află într-un declin vertiginos şi există şansa ca în 2009 aceştia nici să nu treacă de pragul electoral. Ori, prin reformarea Partidului Comuniştilor, Marian Lupu, în loc să se salveze, încearcă să vopsească o corabie roşie, plină cu bolşevici, care se duce la fund.
Sursa: Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu