Transferurile curente din Romania catre alte tari au fost in primele sase luni de trei ori mai mari decit in semestrul intii din 2006.
Mai mult de un miliard de euro. Aceasta este suma trecuta la capitolul transferuri din Romania al contului curent al balantei de plati. Mai precis, 1,06 miliarde de euro au plecat prin transferuri directe dupa primele sase luni ale anului. Desi nu este o suma impresionanta pentru economia unei tari, miliardul consemneaza o triplare a valorii, comparativ cu primele sase luni ale anului 2006. Mai mult, per ansamblu, capitolul transferuri are un excedent de doar 2,2 miliarde de euro, cu nici 200 de milioane de euro mai mult decit in 2006, acest lucru in ciuda faptului ca romanii din strainatate au trimis cu exact un miliard de euro mai mult decit anul trecut. Transferurile curente isi mai pierd astfel din functia de echilibrare a deficitului de cont curent, care a atins dupa sase luni 7,8 miliarde de euro, valoare dubla fata de primul semestru al anului 2006.
„Una dintre explicatii ar putea fi cresterea numarului de muncitori straini in Romania, in principal din Republica Moldova. O alta explicatie ar putea fi liberalizarea totala a contului de capital“, explica analistul Liviu Voinea triplarea transferurilor. Potrivit Oficiului Roman pentru Imigrari, numarul permiselor de sedere eliberate in scop de angajare a crescut cu circa 50% in primul semestru al anului curent, fata de primul semestru al lui 2006. In plus, fata de datele oficiale, trebuie sa luam in considerare faptul ca fenomenul imigratiei ilegale (mai ales dinspre tarile subdezvoltate) este in crestere in Romania. Datele Oficiului arata insa un trend. Majoritatea lucratorilor straini in Romania provin din Turcia, China si Republica Moldova, potrivit estimarilor oficiale. Pe de alta parte, un studiu al Guvernului, realizat la nivelul anului 2006, arata ca in Romania sint asteptati peste 200.000 de lucratori straini pina in 2015. Potrivit acestuia, numarul cetatenilor straini care au solicitat viza de lunga sedere in scopul angajarii a crescut semnificativ anul trecut (+27%), la fel cu cel al strainilor carora li s-a acordat drept de sedere temporara in acelasi scop (+57%), fapt ce demonstreaza ca transformarea tarii noastre din stat de tranzit in stat de destinatie pentru imigranti este ireversibila.
Recunoscute drept cel mai important factor de echilibrare a deficitelor, transferurile nete au ramas aproape la acelasi nivel ca in 2006, in ciuda faptului ca, incepind cu 2002, aceasta suma a crescut constant. „Mai important mi se pare faptul ca aproape au stagnat transferurile nete, fata de ceilalti ani, cind cresteau“, mai spune Liviu Voinea. In primele sase luni, romanii din strainatate au trimis in Romania aproximativ trei miliarde de euro, dar diferenta dintre intrarile si iesirile de bani (transferurile nete) a fost cu doar 200 de milioane de euro mai mare decit anul trecut. In aceeasi perioada, deficitul comercial a crescut cu peste 70%.
Deficitul de cont curent s-a dublatBalanta de plati a inregistrat, in primul semestru, un deficit de cont curent de 7,81 miliarde de euro, in crestere cu 108%, comparativ cu soldul negativ din primele sase luni ale anului trecut. La jumatatea anului, deficitul contului curent a reprezentat aproape 80% din deficitul inregistrat pe intregul an 2006, cind soldul negativ s-a ridicat la 9,97 miliarde de euro. Dezechilibrul balantei comerciale s-a accentuat in primele sase luni cu 77%, fata de minusul inregistrat in prima parte a anului trecut, urcind la 7,83 miliarde de euro.
Sursa: Cotidianul