Primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, afirmă că, la iarnă, municipiul va fi asigurat cu căldură şi apă caldă fără probleme, în pofida disputelor aprinse din ultimele zile dintre Primăria Capitalei, Guvern şi Termocom.
Primarul consideră că acuzaţiile şi ameninţările la adresa autorităţilor locale din Capitală nu au nici un substrat factologic şi ţin mai mult de retorică.
"De fiecare dată se fac declaraţii puternice, atacuri, după care se trage linie şi spune: "În ciuda tuturor acestor probleme, oraşul va avea căldură". Directorul Termocom cam în acelaşi fel s-a exprimat la ultimele sale intervenţii publice.", spune Dorin Chirtoacă.
"Cu alte cuvinte este vorba de o retorică, o retorică pe care eu o consider lipsită de necesitate şi atâta timp cât ne asumăm fiecare să ne facem datoria pe segmentul pe care sunetm responsabili, aici este esenţa pregătirii noastre pentru sezonul rece şi depunerea eforturilor de către fiecare pe segmentul competent".
Totodată, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a anunţat că a dispus virarea unei sume de 50 de milioane de lei către Termocom în contul datoriei de peste 150 de milioane pe care Primăria o are faţă de această întreprindere furnizoare de căldură şi apă caldă din Capitală.
Datorii neachitate
Datoria a apărut după ce fosta administraţie municipală, dominată de Partidul Comuniştilor, a decis să acopere din bugetul Capitalei diferenţa de preţ la căldură, în urma majorării tarifului, în ianuarie 2007.
Decizia de a acoperi diferenţa de preţ a fost luată cu puţin timp înaintea alegerilor locale şi a fost apreciată de unii analişti drept populistă.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, cele 50 de milioane de lei îi vor permite Termocom-ului să continuă pregătirile pentru sezonul rece şi să reia, în scurt timp, şi livrările de apă caldă.
În acelaşi timp, primarul de Chişinău consideră că o parte din datoria de 100 de milioane care a rămas neplătită ar trebui acoperită de Guvern.
"Până la urmă, compensarea tarifului este o măsură de protecţie socială. Or, măsurile de protecţie socială le aplică Guvernul şi dacă este să corelăm cu legea din 2002 cu privire la alocarea compensaţiilor nominative, încă odată putem vedea că, de fapt, este de competenţa Guvernului."
"Am discutat şi, în ceea ce priveşte posibilitatea aprobării unui grafic de re-eşalonare. Cert este că, până la 15 octombrie, Termocom are o perioadă de graţie de la furnizori. Să vedem cum vor evolua lucrurile către 15 octombrie şi dacă vom putea găsi soluţii pentru reeşalonare după această dată", spune primarul general.
Premierul ameninţă
La rândul său, premierul Vasile Tarlev a cerut sncţionarea tuturor celor care se fac vinovaţi de lipsa de apă caldă în Chişinău.
Termocom anunţase anterior că, din lipsă de fonduri, nu mai poate livra apă caldă chişinăuienilor.
Premierul Tarlev s-a arătat îngrijorat de faptul că o situaţie similară s-ar putea repeta la iarnă şi Capitala ar putea rămâne fără căldură.
El a spus că nu-l interesează procesul de împărţire a funcţiilor la Primărie între partidele care au format majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău şi care a dus la tergiversarea formării noii administraţii publice, însă persoanele vinovate trebuie trase la răspundere.
Reprezentanţii Termocom-ului par însă ceva mai optimişti decât prim ministrul.Încă înainte ca Primăria Chişinăului să achite o treime din datorie, ei se arătau convinşi că, la iarnă, vor aproviziona municipiul cu agent termic fără probleme.
"Nu vom intra în sezonul de încălzire cu reţele neizolate, nu vom intra cu neîndeplinirea planului la reaparaţiile curente. Asta este responsabilitatea furnizorului pentru încălzirea oraşului, ceea ce am şi demonstrat în ultimii doi-trei ani; am îmbunătăţit calitatea energiei termice, conformtul în apartamente de care suntem responsabili şi pe care trebuie să-l asigurăm, împreună cu gestionarii fondului locativ", a declarat la BBC directorul comercial al Termocom, Mihai Arusoi.
Situaţia creată în jurul Termocom-ului este apreciată de experţi drept o uriaşă piatră de încercare pentru noile autorităţi necomuniste ale Chişinăului.
Sursa: BBC