Nu trebuie să ştii să cânţi la trombon ca să obţii o viză de România de la consulatul din Chişinău. Dar o legitimaţie de membru al filarmonicii locale te ajută foarte mult. Plus o şpagă de 300 de euro, care îţi va deschide drumul spre autorităţile române.
O anchetă realizată în urmă cu o lună de "Adevărul", în colaborare cu Ştefan Cândea, de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, pe tema traficului cu vize româneşti la Consulatul Român din Chişinău nu a rămas fără urmări: poliţiştii din Republica Moldova au arestat patroana unei firme de turism care facilita obţinerea vizei pentru cetăţenii moldoveni.
În anchetă este cercetat şi un diplomat român. Aceştia, împreună cu alţi intermediari, constituiau o filieră prin care încasau aproximativ 300 de euro pentru fiecare viză eliberată. Diplomatul acuzat este chiar şeful Secţiei Consulare de la Ambasada din Chişinău, Alexandru Rus.
Investigaţia "Adevărul", publicată în numărul din 23 iulie, demonstra cum viza română, teoretic gratuită, se poate obţine numai cu şpagă. Reporterii "Adevărul" şi CRJI au plătit 230 de euro unui intermediar care a obţinut viza în şase zile, prin intermediul unei firme de turism, deşi, oficial, nu se mai puteau face programări până la sfârşitul lunii august.
Ulterior, autorităţile de la Chişinău au început o anchetă. "Combinatorul" nostru, Iurie Pleşca, se lăuda că are pile în Ambasada României. Am solicitat atunci o explicaţie de la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu traficul de vize de la poarta Consulatului Român. Iniţial, MAE a respins ferm ipoteza complicităţii unor funcţionari corupţi din Ambasada României:
"În cazul persoanei a cărei viză se afirmă că a fost obţinută cu plata unei sume de 230 euro, menţionăm că aceasta a solicitat viza prin intermediul unei firme de turism, care a prezentat toate documentele necesare pentru eliberarea vizei: voucher turistic din care rezultă că are rezervare la hotel, asigurare medicală, chitanţă de plată a transportului, precum şi declaraţie olografă privind existenţa mijloacelor de întreţinere. În aceste condiţii, oficiul consular a eliberat viza în mod legal, iar afirmaţiile unor persoane privind pretinse „relaţii în ambasadă" sunt total nefondate", ne-a transmis Ilie Bănică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
„Cotizaţia" pentru viză, 300 de euro
Ancheta autorităţilor de la Chişinău a dovedit însă că filiera nu putea funcţiona fără ajutorul „diplomatic" al funcţionarilor din Ambasada României. Potrivit poliţiei moldovene, Ina Russu, în vârstă de 38 de ani, patroana firmei turistice "INA-TUR", din Chişinău, era intermediarul dintre "combinatorii" de la poarta consulatului şi funcţionarii din consulat care se ocupau de eliberarea vizelor. "A organizat o reţea de intermediari, care propuneau cetăţenilor servicii de obţinere a vizelor pe diverse termene contra sumei de 200-300 euro pentru fiecare viză.
Pe parcursul documentării acestui caz, a fost stabilită schema de operare, în care erau implicaţi funcţionari ai Filarmonicii Naţionale a Ministerului Culturii şi Turismului, precum şi alte persoane, inclusiv funcţionari de rang înalt din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de MAI din Republica Moldova.
Din filieră făcea parte şi şefa Serviciului management din cadrul Filarmonicii Naţionale – Agnesa Rusu, de 36 ani, domiciliată în municipiul Chişinău. Aceasta le perfecta ilegal legitimaţii, solicitări şi scrisori confirmative prin care se atesta calitatea persoanelor de colaboratori ai Filarmonicii.
Surse confidenţiale ne-au spus că unul dintre "înalţii funcţionari ai Ambasadei României" este chiar şeful Secţiei Consulare, Alexandru Rus. Potrivit unor surse judiciare, acesta este anchetat de poliţiştii moldoveni şi urmează să fie expulzat. Aceleaşi surse susţin că anchetatorii au la dosar stenogramele unor convorbiri telefonice între patroana agenţiei şi diplomatul român.
MAE cere lămuriri
La solicitarea ziarului nostru, Ministerul român de Externe a răspuns că a cerut oficial părţii moldovene detalii despre presupusele încălcări ale reglementărilor privind eliberarea vizelor la Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău. Adrian Cioroianu, ministru de externe, şi-a exprimat regretul că MAE român nu a primit nicio comunicare oficială din partea autorităţilor din Republica Moldova în legătură cu acest caz. (Luminiţa Bogdan)
Sursa: Adevarul