Politicieni români, membri ai comisiilor de politică externă a Parlamentului, consideră că acuzaţia de corupţie la adresa unui diplomat român de la Chişinău, este un gest politic, întrucât astfel de probleme se tratează pe canale diplomatice. „Este un gest politic şi în contextul relaţiilor diplomatice, dar şi datorită faptului că pe această temă nu s-au respectat cutumele diplomatice“, a declarat Cristian Diaconescu (PSD), membru al Comisiei de politică externă a Senatului, citat de NewsIn.
La rându-i, fostul ministrul de Externe, Adrian Severin (PSD) consideră un gest politic ieşirea publică a viceministrului moldovean. „Nu exclud posibilitatea ca vreun diplomat român să fi săvârşit o infracţiune. Însă, în relaţia dintre state civilizate soluţia nu este să se facă o conferinţă de presă în care să se discute o infracţiune de drept comun. Faptul că se aduce la cunoştinţă opiniei publice - în acest context politicodiplomatic - mă face să cred că obiectivul avut este unul de ordin politic“, a spus Severin.
Pe de altă parte, eurodeputatul socialist a arătat că implicaţiile acuzaţiilor de corupţie care vizează diplomatul român de la Chişinău nu perturbă doar relaţiile bilaterale. „Ele sunt un cui în anvelopa României în Uniunea Europeană, care este extrem de atentă la statele de la graniţă. E limpede că ne-am creat probleme la Bruxelles, iar consecinţele nu sunt imediate, ci vor fi îndosariate pentru momentul în care vom solicita intrarea în spaţiul Schengen“, a opinat Adrian Severin. Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Ştefan Glăvan (PC), crede că informaţiile venite din partea oficialilor moldoveni „pot fi puse deseori sub semnul întrebării, pentru că urmează politica de la Chişinău“. La rându-i, senatorul PRM Eugen Mihăescu, membru al Comisiei de politică externă din Senat, a fost extrem de categoric: „Bineînţeles că declaraţia ministrului moldovean are un substrat politic“, a spus Mihăescu.
Stirea completa in: Atac