Premierul Tăriceanu a cerut să fie informat dacă autorităţile române au primit un răspuns de la administraţia de la Chişinău privind plata taxelor pentru retransmiterea programelor Televiziunii Române în Republica Moldova, arătând că pot fi găsite soluţii financiare pentru recepţionarea acestora.
Solicitarea a fost formulată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Primul ministru a precizat că, în cazul în care ar exista o problemă legată de aspecte financiare, România ar putea identifica o soluţie astfel încât programele româneşti să poată fi recepţionate pe teritoriul Republicii Moldova.
Ministerul Dezvoltării Informaţionale din Republica Moldova a cerut, la sfârşitul lunii iulie, Consiliului Cordonator al Audiovizualului să scoată la concurs frecvenţele TVR pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat pe 15 iunie.
Noul preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Vlad Ţurcanu, a spus că membrii CCA au aflat cu întârziere despre scrisoarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale privind scoaterea la concurs a frecvenţelor TVR, deşi fostul preşedinte, Corneliu Mihalache, ar fi ştiut despre ea de mai mult timp.
Vlad Ţurcanu a declarat că, deşi el personal a propus ca frecvenţa TVR să nu fie scosă la concurs înainte de a se clarifica toate aspectele situaţiei, decizia a fost, totuşi, luată, prin votul a cinci din cei nouă membri ai Consiliului.
Într-un comunicat de presă dat publicităţii la începutul lunii august, TVR arăta că a făcut "toate demersurile pentru retransmiterea TVR 1 în Republica Moldova".
TVR este unul din cele trei posturi de televiziune care pot fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, alături de postul rusesc ORT şi de Moldova 1, ultimul criticat în mai multe rânduri pentru că ar face partizanat politic în favoarea puterii comuniste.
Sursa: Mediafax