Miniştrii de Externe din cele 27 de state ale Uniunii Europene şi 16 ţări vecine ale UE s-au întrunit, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe menite să consolideze politica europeană de vecinătate.
La această conferinţă participă şi ministrul de Externe din Republica Moldova, Andrei Stratan.
Principalele subiecte ce s-au regăsit pe agenda acestei conferinţe sunt comerţul, energia şi imigraţia.
Comisarul european pentru Relaţii Externe şi Politică de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, a declarat, într-un comunicat de presă, că reuniunea respectivă va "sublinia hotarârea UE de a dezvolta parteneriate individuale şi diferenţiate care să reflecte interesul fiecături vecin."
La rândul său, şeful diplomaţiei de la Chişinău, Andrei Stratan, a declarat, potrivit serviciului de presă al Ministerului de Externe, că este extrem de important de a le asigura statelor vecine ale Uniunii Europene "integrarea economică şi comercială, precum şi accesul pe piaţa internă a UE, dar şi atingerea unei liberalizări graduale a regimului de vize între statele partenere şi UE."
Optimism
Totodată, ministrul Stratan a subliniat că un element la fel de important care ar duce la apropierea statelor vecine de UE ar fi "oferirea unor perspective clare de integrare europeană pentru ţările care şi-au stabilit acest obiectiv", cum este şi cazul Republicii Moldova.
Subiectul vizelor şi perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova au fost abordate, între altele, şi în cadrul unei recente reuniuni informale a miniştrilor adjuncţi de Externe din ţările UE.
Ministrul adjunct de Externe din Republica Moldova, Valeriu Ostalep, care a participat la această reuniune, s-a arătat optimist în legătură cu discuţiile purtate în cadrul ei.
"Ceea ce pot să vă spun cu siguranţă este că avem motive serioase de optimism şi de susţinere şi de a lucra în continuare. Mai avem doar câteva luni până când o să obţinem un răspuns foarte concret, dar ceea ce este mai important e că Republica Moldova nu aşteaptă o ofertă de la UE.", declara Valeriu Ostalep la o emisiune televizată săptămâna trecută.
"Noi am venit cu propunerile noastre concrete, am formulat viziunile noastre, am menţionat principiile şi mecanismele principale pe care dorim să le vedem în noul document şi ele toate reiese din interesele noastre."
Perspective realiste?
Dar cât de reală este, totuşi, perspectiva obţinerii unui regim liberalizat de vize într-un viitor apropiat?
"Această problemă a vizelor face parte dintr-un context destul de larg care include reformele economice, atragerea investiţiilor străine şi lupta cu corupţia şi, în momentul în care lucrurile se vor mişca bine pe aceste dosare, şi perspectiva circuitului mai liber a cetăţenilor moldoveni în Europa va fi mai aproape şi mai realistă decât este astăzi", spune analistul de politică europeană, Nicu Popescu.
Relaţiile Chişinăului cu Uniunea Europeană par, totuşi, să fie marcate de controverse şi paradoxuri.
În timp ce autorităţile de la Chişinău afirmă că îşi doresc relaţii cât se poate de bune cu Uniunea Europeană, tensiunile dintre Republica Moldova şi România, care cea mai apropiată şi singura ţară vecină membră a UE, au crescut constant de la începutul anului curent.
Totodată, puterea comunistă pare să facă eforturi pentru a restabili parteneriatul strategic şi relaţiile de altă dată cu Federaţia Rusă.
Sursa: BBC