Suplimentar fondurilor de asistenţă anuală pentru Moldova, Comisia Europeană a disbursat 4 milioane Euro (65,6 milioane MDL) cu scopul de a eradica sărăcia şi de a lua în vizor nevoile celor mai vulnerabile pături ale populaţiei. Acest grant este alocat prin intermediul Programului UE de Securitate Alimentară 2006 şi a fost transferat la Banca Naţională a Moldovei.
Grantul în valoare de 4 milioane Euro sporeşte veniturile Guvernului în cadrul bugetului 2007. Acest grant contribuie la dezvoltarea unui sector agrar productiv care va facilita creşterea economică, astfel promovând securitatea alimentară de lungă durată, o aprovizionare stabilă cu produse alimentare, un venit sigur al populaţiei din zona rurală ce activează în domeniul agrar. De asemenea, este sprijinită dezvoltarea unei reţele de siguranţă socială bine definite cu scopul de a diminua sărăcia şi nesiguranţa alimentară la nivelul gospodăriilor pentru cele mai vulnerabile pături ale populaţiei.
Bugetul total al Programului de Securitate Alimentară 2006 este de 9,2 milioane Euro (aproximativ 152,5 milioane MDL). Prima tranşă în valoare de 1,2 milioane Euro a fost transferă la contul trezoreriei Moldovei în octombrie 2006, iar partea rămasă a grantului se preconizează a fi transferată până la finele anului 2007. Programul de Securitate Alimentară a finanţat reformele Guvernului cu privire la sistemul de gestionare a finanţelor publice, protecţia copilului, în domeniul asistenţei sociale, cu privire la elaborarea şi aprobarea conceptului de audit intern în concordanţă cu obiectivele şi acţiunile convenite în Planului de Acţiune UE- Republica Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.
În sectorul agricol, Guvernul a întreprins cu suportul Comisiei Europene un şir de reforme axate pe creşterea competitivităţii acestui sector. Acestea includ: extinderea unor sisteme de irigare la scară mică în zona râurilor Prut şi Nistru, precum şi irigarea suprafeţelor interioare utilizate pentru producţiile agricole de înaltă valoare - fructe şi legume, reforma continuă a serviciului veterinar de stat, inclusiv dezvoltarea unui mediu privat de servicii veterinare şi sporirea aprovizionării cu apă potabilă şi asigurarea condiţiilor sanitare în zonele rurale prin intermediul Programului de Dezvoltare Comunitară al Fondului Social de Investiţii.