Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.09.2007

Petromservice intenţionează să intre pe piata bancară din Republica Moldova

Petromservice intenţionează să intre pe piata bancară din Republica Moldova
Firma controlată de Sorin Ovidiu Vântu şi sindicalistul Liviu Luca va investi banii luaţi de la OMV-Petrom într-o bancă din Republica Moldova

 

Vânzarea diviziei de servicii petroliere a Petromservice lasă societatea fără segmentul care îi garanta cea mai mare parte a afacerilor. Cu o parte din cele 328,5 milioane de euro obţinute de la Petrom, Petromservice intenţionează să intre pe piaţa bancară din Republica Moldova.

Firma controlată de liderul sindical Liviu Luca avea asigurate venituri de aproximativ un miliard de euro până în anul 2012, când expira contractul cu Petrom.

Numai anul trecut, valoarea contractului de servicii încheiat cu Petromservice s-a ridicat la 240 milioane de euro, potrivit unor surse din compania Petrom. Ceea ce reprezintă circa 80% din cifra de afaceri a Petromservice realizată în 2006, de situată 331,87 milioane de euro.

Şi atunci ne putem întreba care a fost realul motiv pentru care acţionarii Petromservice au hotărât să renunţe tocmai la afacerile din sectorul petrolier, preferând să se rămână doar cu investiţiile din sectorul construcţiior şi din mass-media.

Bani din transporturi şi construcţii

Renunţarea la activitatea de bază, a adus acţionarilor Petromservice suma de 328,5 milioane de euro. Petromservice este deţinută în proporţie de 49,35% de offshore-rul cipriot Elbahold Limited, bănuit că este controlat de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

În urma tranzacţiei, Elbahold va încasa aproximativ 162 milioane de euro. Cu o participaţie de 25%, Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom, condusă de Liviu Luca, primeşte 82 milioane de euro, aproximativ aceeaşi sumă urmând a fi încasată de asociaţii persoane fizice.

În urma tranzacţiei cu Petrom, firma sindicalistului Liviu Luca rămâne cu celelalte afaceri, în transporturi, construcţii şi media.

Cu un parc de peste 3500 de autovehicule şi utilaje de construcţii de mare capacitatate, Petromservice efectuează transporturi de persoane şi mărfuri, transporturi agabaritice şi transporturi de mărfuri periculoase, potrivit datelor de pe site-ul companiei. „Petromservice are în patrimoniu un număr de 28 ateliere de reparaţii auto şi şase staţii de inspecţie tehnică, ce asigură mentenanţa parcului propriu de autovehicule şi utilaje de construcţii". Compania exploatează şi întreţine peste 6.000 kilometri de linii electrice de joasă şi înaltă tensiune.

De asemenea, execută lucrări de întreţinere şi reparaţii pentru aparatură de comunicaţie, motoare şi transportatoare electrice de joasă şi medie tensiune. Printre lucrările de construcţii civile pe care Petromservice le-a realizat sau le are în curs de finalizare se numără vilele de la Tunsi şi Ţicleni, modernizarea sediului Distrigaz Sud, sediul combinatului Doljchim, bazele de recuperare a forţei de muncă de la Rânca şi Ţicleni, piaţa centrală din Buzau sau săli de sport.

Petromservice vrea o bancă din Moldova

Vânzarea activităţii de servicii petroliere a Petromservice a fost aprobată în urmă cu două zile. Tot atunci s-a hotărât, în cadrul unei AGA şi AGEA, şi achiziţia unei „participaţii semnificative" în cadrul unei societăţi bancare din Republica Moldova, achiziţia de obligaţiuni pe pieţele externe, înfiinţarea de noi societăţi la care Petromservice să deţină participaţii.

Istoricul afacerii Petromservice

2002 - Înfiinţarea Petromservice prin externalizarea unor servicii ale Petrom. Societatea este preluată cu suma de 85.000 euro de Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de Liviu Luca.

2003 – Sorin Ovidiu Vântu încheie un contract cu Petromservice, pentru funcţia de consilier financiar.

2005 - Offshorul cipriot Elbahold devine acţionarul principal al Petromservice, printr-o majorare de capital, achiziţionând 49,3% cu 13 milioane de euro.

2007 - Acţionarii Petromservice hotărăsc vânzarea cu 328,5 milioane euro către OMV-Petrom a diviziei de servicii petroliere, principala activitate a societăţii.

Cu ce rămâne Petromservice

Potrivit datelor de pe Registrul Comerţului, companiile la care Petromservice deţine participaţii sunt:

Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu Nav – 76,06%

Solar-FMI-Construct SRL – 61,9% - construcţii de clădiri şi lucrări de geniu civil

Insomar – 99,9754%

Euroest Press SRL – 99,95%

Editura Ziua – 99%

Ana Maria Press – tipărirea ziarelor – 99%

Best Media Press – 99,9%

Geoasset – 100%

Cele mai cunoscute investiţii în media ale Petromservice sunt cele în acţionariatul Realitatea Media, Ziua şi în institutul de sondare a opiniei publice Insomar.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus