“Planul National de Dezvoltare este un eminent rezultat al colaborarii intre societatea civila si structurile guvernamentale ”, a afirmat Ministrul Economiei si Comertului Igor Dodon la Conferinta Internationala cu genericul “PND: o noua abordare in dezvoltarea Republicii Moldova”, desfasurata la Chisinau pe 27-28 septembrie, relatează Serviciul de presă al MEC.
Conferinta Internationala cu genericul “PND: o noua abordare in dezvoltarea Republicii Moldova” a fost organizata in rezultatul colaborarii Ministerului Economiei si Comertului si Centrului Analitic Independent “Expert Group”. La conferinta a participat Prim-viceprim-ministrul Republicii Moldova Zinaida Greceanii, experti nationali si internationali din Cehia, Polonia, Lituania, Ungaria, Estonia, Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina.
Ministrul Igor Dodon a specificat ca doar in prima etapa a consultarilor cu cetatenii pe marginea elaborarii Planului National de Dezvoltare a tarii pentru anii 2008-2011 au fost desfasurate 25 de discutii publice in 11 orase si localitati din tara. La discutii, la care au avut acces toti doritorii, au participat peste 1500 de persoane din 27 raioane. In rezultat, in adresa Guvernului au parvenit circa 100 de propuneri si sugestii ce tin de imbunatatirea si completarea PND. O parte din aceste propuneri au fost acceptate si vor fi incluse in varianta finala a documentului.
Planul National de Dezvoltare fiind o continuare logica a reformelor incepute in cadrul Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS) si Planul de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, identifica cinci prioritati nationale pe termen mediu: consolidarea unui stat democratic modern bazat pe principiul suprematiei legii; reglementarea conflictului transnistrean si reintegrarea tari; sporirea competitivitatii economiei nationale; dezvoltarea resurselor umane, cresterea gradului de ocupare si promovarea incluziunii sociale si Dezvoltarea regionala.
Igor Dodon a precizat ca Planul National de Dezvoltare in forma sa finala urmeaza sa fie definitivat in octombrie a.c., iar pana la finele anului sa fie prezentat Parlamentului spre examinare.