În perioada 24-28 septembrie, la invitaţia Uniunii Producătorilor de Zahăr din RM, directorul executiv al Organizaţiei internaţionale a zahărului (ISO), Peter Baron, a efectuat o vizită de documentare în Republica Moldova. La Chişinău Domnia Sa a avut întrevederi cu prim-ministrul Vasile Tarlev, ministrul economiei şi comerţului Igor Dodon, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Anatol Gorodenco. De asemenea, directorul executiv al ISO a purtat un şir de consultări cu reprezentanţii administraţiilor companiilor-membre ale Uniunii Producătorilor de Zahăr din RM, a vizitat fabricile de zahăr şi gospodăriile agricole.
La conferinţa de presă de totalizare Peter Baron a afirmat că industria zahărului din Moldova are două perspective: reducerea producerii pîna la consumul pieţei interne şi volumelor exportului pe pieţele ţărilor vecine, cu care există regimuri preferenţiale de comerţ, sau majorarea producerii sfeclei de zahăr şi ultilizarea ei în producerea biocombustibilului. Dar, în orice caz, dezvoltarea competitivităţii industriei zahărului este posibilă doar prin intensificarea sectorului agrar, sporirea recoltei de sfeclă pîna la nivelul mediu europen şi micşorarea reţinerilor la carburanţi.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de zahăr din RM Alexandr Koss a declarat la conferinţa de presă că susţinerea Organizaţiei internaţionale a zahărului confirmă încă o dată că „ industria autohtonă a zahărului se dezvoltă în direcţia corectă, în pofida urmărilor grave ale secetei din acest an şi necesitatea creditării substanţiale a fermierilor de către companiile de zahăr.” În opinia dlui Koss „ pentru continuarea dinamiicii dezvoltării pozitive, semnalată în anul 2003, este necesar ca fermierii să respecte cu stricteţe tehnologiile de creştere a sfeclei, prelungirea încă pe patru ani a regimului „ safe-guard” de protejare a pieţei interne a zahărului în condiţiile acordului OMC şi, ca urmare, majorarea pîna la 50% a taxei vamale de bază la zahăr.”
Organizaţia Internaţională a Zahărului (ISO) este o organizaţie interguvernamentală, care contribuie la perfecţionarea condiţiilor-cadru de funcţionare a pieţei internaţionale a zahărului prin organizarea unor dispute civilizate între ţările-membre, efectuarea unor analize independente, investigaţii speciale şi statistici transparente. ISO a fost fondată în anul 1968 şi îşi are sediul la Londra. La ora actuală organizaţia întruneşte 71 de state-membre, cărora le revine circa 82 % din volumul de producţie global, 64 % – din consum, 89 % – din export şi 34 % – din zahăr. Republica Moldova a aderat la ISO pe 9 iunie 1998.