Trimite e-mail | Printeaza
01.10.2007

Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova

„Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani progrese considerabile pe calea reformelor democratice şi este demnă de un viitor european”, a declarat Terry DAVIS, Secretar General al Consiliului Europei în cadrul întrevederii cu Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, aflat la lucrările sesiunii de toamnă a APCE în fruntea delegaţiei Legislativului moldovean. Terry DAVIS a salutat eforturile întreprinse de către ţara noastră în vederea realizării reformelor democratice, consolidării sistemului judiciar şi funcţionării instituţiilor statului, precizând că Moldova este parte a Europei atât din punct de vedere geografic, istoric şi politic şi merită o perspectivă europeană.

La rândul său, Marian LUPU a declarat că ţara noastră va continua să-şi îndeplinească angajamentele faţă de forul pan european, acţiuni care în primul rând realizate eficient pe plan intern determină destinul european al Republicii Moldova, a mai subliniat spicherul. Marian LUPU a accentuat faptul că Parlamentul va ţine cont de raportul Consiliului Europei privind onorarea angajamentelor şi obligaţiunilor ţării noastre faţă de instituţia de la Strasbourg, care, în opinia spicherului, este un document foarte echilibrat şi reflectă de o manieră corectă atât progresele, cât şi restanţele Republicii Moldova. În activitatea sa de mai departe Parlamentul va acorda o atenţie deosebită raportului în cauză şi va urma recomandărilor experţilor europeni, a mai menţionat spicherul moldovean.  

Marian LUPU a reamintit faptul că în 2005 Parlamentul Republicii Moldova, în conformitate cu ultima rezoluţie a Consiliului Europei, a stabilit un Program de acţiuni în vederea onorării angajamentelor faţă de forul european. În prezent acest program este îndeplinit practic în totalitate cu excepţia a două documente: Legea privind partidele politice şi Codul Educaţiei, restanţe care urmează a fi realizate pe parcursul sesiunii curente a forului legiuitor de la Chişinău. Şeful Legislativului a mai accentuat că Legea privind partidele politice urmează a fi adoptată în a doua lectură până în luna noiembrie curent ţinând cont de amendamentele conţinute în expertiza experţilor europeni, în timp ce Codul Educaţiei trebuie să fie prezentat de către Guvern. 

Totodată, Marian LUPU a accentuat faptul că pe parcursul sesiunii curente Parlamentul de la Chişinău va acorda o atenţie sporită rolului de monitorizare a modului de implementare a legislaţiei naţionale. „Parlamentul va organiza audierile parlamentare nu doar în cadrul comisiilor parlamentare de profil, dar şi în şedinţele plenare ale Legislativului pentru a asigura o monitorizare eficientă a realizării în practică a legislaţiei elaborate şi adoptate de către legiuitori, precum şi o transparenţă şi mai mare în activitatea instituţiilor statului”, a mai specificat spicherul.

„Vor fi organizate audieri pentru a observa cum se realizează reformele în sectoarele vitale ale ţării: sistemul judiciar, administraţia publică locală, legislaţia electorală, mass media, etc”, a mai adăugat Marian LUPU.

Terry DAVIS a accentuat contribuţia personală a Preşedintelui Parlamentului la progresele obţinute de către ţara noastră în derularea reformelor democratice. „Sunt extrem de impresionat şi mulţumit de modul în care evoluează Republica Moldova. În ultimii ani situaţia şi atmosfera politică din Moldova s-au schimbat considerabil”, a mai relevat oficialul european.

Terry DAVIS a salutat în particular eforturile îndreptate spre consolidarea independenţei sistemului judiciar, menţionând în acest sens importanţa deosebită a creării Institutului Naţional al Magistraturii.

Secretarul General al Consiliului Europei a menţionat că va participa la ceremonia de inaugurare a acestei structuri, eveniment preconizat pentru luna noiembrie curent, pentru a încuraja disponibilitatea şi eforturile autorităţilor în eficientizarea activităţii unui domeniu atât de sensibil precum cel judiciar. 

Marian LUPU a adresat mulţumiri Secretarului General al Consiliului Europei pentru mecanismele de cooperare stabilite cu Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, a accentuat Preşedintele Legislativului moldovean, ţara noastră a realizat deja 12 rapoarte privind modul de implementare în practică a expertizelor Consiliului Europei la legislaţia naţională, iar altele trei vor fi prezentate instituţiei europene în cel mai apropiat timp.

În acest context, Preşedintele Parlamentului a reconfirmat ataşamentul autorităţilor Republicii Moldova pentru a continua respectarea angajamentelor ţării noastre faţă de instituţiile internaţionale şi a demonstra în acţiuni faptul că Republica Moldova este un partener de încredere al statelor europene.

În altă ordine de idei, Marian LUPU a solicitat asistenţa Consiliului Europei în stabilirea unui program de cooperare a Parlamentului de la Chişinău cu Adunarea Populară de la Comrat în vederea susţinerii legiuitorilor locali în ajustarea legislaţiei la normele şi standardele europene.

Interlocutorii, de asemenea, au discutat aspecte ce vizează reglementarea conflictului transnistrean, pronunţându-se pentru soluţionarea paşnică a acestui diferend şi impulsionarea reformelor democratice şi asigurarea respectării drepturilor omului în regiune.

„Soluţionarea problemei transnistrene este de o importanţă deosebită nu doar pentru viitorul Republicii Moldova, ci şi pentru stabilitatea din întreaga Europă”, a declarat Terry DAVIS.

În finalul întrevederii, Marian LUPU a transmis Secretarului General al Consiliului Europei un mesaj din partea Organizaţiei Mondiale a Copiilor Talentaţi (OMCT), ONG cu statut de organizaţie participantă la forul de la Strasbourg, prin care OMCT solicită asistenţa Consiliului Europei în elaborarea unor proiecte de asistenţă pentru tinerii din Moldova.    

1 octombrie 2007

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus