Într-un comunicat de presă, se arată că pe parcursul ultimilor câţiva ani, Moldova a desfăşurat un program de reformă ambiţios care s-a soldat drept recompensă cu o rată a creşterii economice de 7 la sută în perioada dintre anii 2000 – 2005. Însă evenimentele recente au dezvăluit dependenţa excesivă a ţării de piaţa Rusiei în ce priveşte exportul produselor agricole şi dependenţa semnificativă de resursele energetice din afara ţării. În continuare, este necesar de întreprins eforturi întru reducerea dependenţei respective prin extinderea bazei economiei ţării şi diversificarea pieţelor de export, relatează BERD în noua sa strategie pentru Moldova, care este acum disponibilă pe pagina web www.ebrd.com.
În anul trecut, creşterea economică a scăzut cu 4 la sută din cauza embargoului Rusiei asupra importurilor de vin moldovenesc şi dublării preţurilor la gaz. În pofida circumstanţelor dificile, ţara a desfăşurat în continuare o politică monetară şi fiscală prudentă. Remitenţele cetăţenilor moldoveni care lucrează peste hotare constituie în continuare forţa de propulsare a creşterii economice.
În evaluarea dezvoltării Republicii Moldova, noua strategie identifică următoarele sarcini complexe: îmbunătăţirea mediului de afaceri, susţinerea diversificării economice şi reformei sectorului energetic şi sectorului municipal. Moldova trebuie să re-instituie principiul supremaţiei legii, să reducă amestecul statului în economie şi să intensifice lupta sa împotriva corupţiei.
Moldova este parte a Iniţiativei BERD cu privire la ţările în proces de tranziţie (ETCI) lansată în anul 2004 pentru a stimula activitatea pieţei din ţările cu cel mai scăzut venit în care Banca desfăşoară operaţiuni, utilizând o abordare modernizată de finanţare a mai multor proiecte mici, mobilizând mai multe investiţii şi încurajând reformele economice. Această iniţiativă i-a permis Băncii să-şi extindă activităţile în Moldova. Până în prezent, BERD a semnat 59 proiecte în valoare de aproape €230 milioane în Republica Moldova.