«Republica Moldova este parte integrantă a Europei şi merită să fie susţinută în eforturile sale pe calea reformelor democratice, au declarat raportorii Consiliului Europei pentru Republica Moldova Josette DURRIEU şi Egidijus VAREIKIS, în cadrul întrevederii de astăzi cu Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova ».
Raportorii au salutat progresele înregistrate de către ţara noastră in direcţia transformărilor politice şi economice, menţionând în acelaşi timp importanţa continuării reformelor democratice şi eforturilor constante în această direcţie de către autorităţile Republicii Moldova.
Marian LUPU a exprimat mulţumiri raportorilor Consiliului Europei pentru proiectul Raportului privind onorarea angajamentelor ţării noastre faţa de instituţia europeană, accentuând faptul că documentul constată de o manieră adecvată şi la modul obiectiv progresele realizate de ţara noastră, precum şi domeniile care necesită în continuare o atenţie sporită. Spicherul a reiterat in acest sens ataşamentul autorităţilor Republicii Moldova pentru implementarea consecventă a angajamentelor asumate in faţa instituţiilor europene in vederea realizării reformelor democratice.
Josette DURRIEU a afirmat, la rândul său, că Europa manifestă o simpatie deosebită pentru Republica Moldova, iar Moldova merită atenţia comunităţii europene şi susţinere deplină pe calea reformelor începute.
„Am constatat progrese şi reforme considerabile, dar totodată, Republica Moldova urmează să continue ritmul ascendent al reformelor şi să rezolve problemele care încă persistă în societate”, a adăugat Josette DURRIEU. Raportorul a mai spus, că una dintre cele mai serioase probleme ale Republicii Moldova este problema transnistreană, care pune piedici serioase, inclusiv de ordin economic, in calea dezvoltării ţării noastre.
Egidijus VAREIKIS a accentuat la rândul său că Republica Moldova a reuşit în ultimii ani să se manifeste într-un mod mai activ pe plan regional şi să-şi manifeste mai consecvent interesele în regiunea sud-est europeană. Potrivit lui, Republica Moldova treptat reuşeşte să-şi consolideze o poziţie activă în această regiune.
Referindu-se la proiectul Raportului pentru Moldova, VAREIKIS a accentuat că documentul în cauză este cel mai pozitiv din câte au fost elaborate până acum. Raportorul APCE, de asemenea, a comunicat faptul că în cazul în care Republica Moldova va continua să înregistreze progrese intr-un ritm accelerat, ar putea fi examinată posibilitatea trecerii Republicii Moldova de la etapa de monitorizare la cea de postmonitorizare.
În aceeaşi zi spicherul a avut intrevederi şi cu Preşedintele Grupului Socialist al APCE, Luis Maria del PUIG, şi cu Preşedintele Grupului Partidului Popular European al APCE, Luc Van den BRANDE.
1 octombrie 2007