O zi plina de emotii, atat pentru membrii Cabinetului Tariceanu, cat si pentru initiatorii si sustinatorii demersului de amendare a activitatii Executivului.
Numai 12 voturi au lipsit pentru ca visul-obsesie al presedintelui Basescu sa devina realitate. „Cred ca este rezultatul normal al neincrederii parlamentarilor la argumentele prezentate in motiune”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Surse parlamentare sustin ca “vinovatii pentru ramanerea in functie a actualului premier ar fi 7 senatori si 15 deputati, toti social-democrati. Cu 152 de voturi din 374 exprimate, din care 2 anulate, Calin Popescu Tariceanu este in continuare premierul Romaniei, dar “necazurile” acestuia abia acum incep, deoarece Executivul, pentru a putea guverna, are nevoie de o majoritate parlamentara stabila, fie ea transparenta ori nu. Evident ca, pentru perioada imediat urmatoare se preconizeaza negocieri intense intre partide, ce pot genera surprize pe esicherul politic. Premierul Tariceanu a parasit sala inaintea anuntarii rezultatelor urnelor.
Tensiune mare pe culoarele Parlamentului inaintea inceperii dezbaterilor asupra motiunii de cenzura la adresa Cabinetul Tariceanu initiata de PSD. Trece sau nu trece? O dilema la care, poate pentru prima oara in istoria institutiei legislativului, parlamentarii nu au stiut raspunsul dinainte. Oficial, fiecare tabara s-a aratat optimista in privinta obtinerii unui rezultat favorabil, neoficial insa “prognosticurile” au fost teribil de impartite. Liberalii nu prea mai pareau sa creada in sansele Cabinetului Tariceanu II, in timp ce social-democratii si democratii nu pareau deloc convinsi ca vor reusi sa intruneasca numarul de voturi necesare trecerii motiunii. Si daca liderul social-democratilor, Mircea Geoana se arata teribil de increzator in ceea ce priveste atat prezenta parlamentarilor PSD in sala, cat si asupra modului in care acestia vor vota, nu toti pesedistii pareau sa-i impartaseasca parerea si nici prea entuziasti in a-si preciza pozitia vizavi de propriul demers politic. Social-democratul Dan Mihalache de pilda, a tinut sa mentioneze ca va vota “ca un soldat disciplinat, in conformitate cu propria constiinta”, in timp ce senatorul Sorin Oprescu a precizat, in stil propriu, “voi vota... cu bile”. Vicele PRM, Lucian Bolcas a sustinut ca partidul din care face parte isi va mentine pozitia in privinta votului, in sensul ca peremistii se vor abtine de la exercitarea votului, mentionand insa ca nu vor parasi sala. Si democratii erau destul de rezervati in privinta unui pronostic. “Nu stiu ce rezultat va fi, dar in mod cert va fi la limita” a apreciat democratul Valeriu Tabara, evitand sa se pronunte transant. Inaintea inceperii sedintei de plen, in fata salii s-au constituit grupulete, dintre care cel mai mare era cel constituit in jurul fostului lider PSD, Adrian Nastase, flancat de Dan Nica, Vladimir Manastireanu, Constantin Nita si Eugen Bejinariu. Pe de alta parte, si presedintele Camerei Deputatilor a avut o scurta discutie cu conservatorul Dan Ioan Popescu, in timp ce udemeristii s-au adunat, unul cate unul, intrand separat in sala, mai putin liderul senatorilor Verestoy Attila, care s-a alaturat unui grup in care era si colegul sau liberal, Radu Stroe. Dezbaterile au fost precedate de sedinte de partid - Calin Popescu Tariceanu si unii lideri liberali in biroul lui Bogdan Olteanu, liderii democrati, inclusiv Emil Boc, in biroul grupului PD.
Zi plinaDezbaterile asupra motiunii de cenzura initiata de PSD “1000 de zile de haos - Sfarsitul Guvernarii de dreapta” au demarat, conform unui binecunoscut obicei parlamentar, cu o jumatate de ora intarziere, in prezenta a 361 de parlamentari. Printre cei 101 de parlamentari ce nu au raspuns apelului initial s-au numarat si pesedistii Rovana Plumb, Ovidiu Branzan, Dan Iosif, Adrian Paunescu, Octav Cozmanca, senatorul Ovidiu Cretu, Serban Mihailescu, Corina Cretu. In sala de plen se inregistreaza o prezenta consistenta in bancile PNL, UDMR, PD, PSD si PC, iar bancile PRM sunt cel mai putin ocupate. Momentul citirii motiunii de cenzura initiate de PSD, al carui protagonist a fost purtatorul de cuvant al social-democratilor, Cristian Diaconescu, a fost secondat, aproape in permanenta, de sunetul asurzitor al soneriei de la Camera Deputatilor, menita sa adune parlamentarii in sala. Cei vizati au fost, probabil, in primul rand reprezentantii PRM, care, in momentul citirii documentului, se aflau intr-un numar mic in sala de plen. Chiar liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a facut aparitia abia la ora 13.00, cu aproape jumatate de ora dupa ce Diaconescu a inceput sa lectureze de la microfon documentul. Fostul premier Adrian Nastase a stat permanent in banca, alaturi de social-democratul Radu Podgoreanu, iar presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a preferat pe Ion Stan. In timp ce Diaconescu citea de zor din textul motiunii, social-democratul Valeriu Zgonea facea ture-ture pe la bancile democratilor, iar Ion Iliescu, cunoscut pentru pozitia sa initiala anti-motiune, a preferat, in final, sa se retraga undeva, pe hol. Pana si presedintele PSD, Mircea Geoana, a plecat inainte ca Diaconescu sa termine de citit motiunea, dupa o scurta conversatie la telefon si s-a intors in sala de plen cand la tribuna era deja premierul Calin Popescu Tariceanu.
Sursa: Cronica Romana, Diana Nedelcu