Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie moldo-britanic din cadrul Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, condusă de lordul Dubs of Battersea.
Preşedintele Parlamentului a accentuat importanţa deosebită a vizitei parlamentarilor britanici în ţara noastră, în particular în vederea preluării experienţei şi practicii Marii Britanii în consolidarea autonomiei locale şi delimitarea competenţelor între autorităţile centrale şi locale.
Interlocutorii au discutat în special referitor la Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuz-Yeri, pronunţându-se pentru o cooperare sistemică şi constructivă între autorităţile centrale şi cele locale în interesele cetăţenilor. În acest context, Marian LUPU a reamintit faptul că Parlamentul de la Chişinău a iniţiat un Program de Cooperare cu Adunarea Populară de la Comrat pentru a acorda asistenţă legiuitorilor locali în vederea asigurării conformităţii prevederilor legislaţiei cu cerinţele europene.
„Apreciem enorm prietenia Marii Britanii şi disponibilitatea de a ne asista în consolidarea autonomiei locale şi asimilarea standardelor europene în acest domeniu”, a mai afirmat spicherul.
Marian LUPU a remarcat dialogul politic foarte bun stabilit între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Londra, pledând în continuare pentru extinderea raporturilor dintre Republica Moldova şi Marea Britanie, ţară care reprezintă un partener de cooperare deosebit de important pentru statul nostru.
Interlocutorii au menţionat, de asemenea, necesitatea deschiderii la Chişinău a unui birou al Consiliului Britanic în vederea facilitării participării tinerilor moldoveni la programele oferite de către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Totodată, interlocutorii au salutat parteneriatul stabilit între Compania Publică Teleradio-Moldova şi BBC, în vederea asistării reformării instituţiei publice naţionale a audiovizualului şi transferului de experienţă a celor mai bune practici în domeniu.
4 octombrie 2007