Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), în parteneriat cu BBC World Service Trust, au lansat astăzi un nou proiect - „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”, care va fi implementat până în mai 2009. Proiectul se desfăşoară cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii.
Noul proiect îşi propune să consolideze relaţiile de colaborare profesională dintre jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului, să scoată în evidenţă practicile jurnalistice performante care ar contribui la reflectarea echilibrată, profundă şi interesantă a fenomenelor complexe, precum şi să contribuie la creşterea rolului mass-media, în special al serviciul public al audiovizualului, în aplanarea conflictelor.
Proiectul va cuprinde mai multe componente, printre care: analiza necesităţilor mass-media participante la proiect, precum şi programe de instruire specializate pe module („Reportajul social şi economic”, „Jurnalismul în zonele de conflict” ş.a.) pentru jurnaliştii şi redactorii-şefi ai mass-media din toate regiunile ţării, inclusiv Transnistria. Training-urile vor fi ţinute de experţi de la BBC. Fiecare modul va cuprinde un training introductiv, o serie de consultaţii on-line (utilizând sistemul de iLearn elaborat de BBC) şi realizarea materialelor comune de către echipe mixte de jurnalişti. De asemenea, vor fi elaborate materiale didactice pentru jurnalişti.
În cadrul aceluiaşi proiect se vor desfăşura şi şedinţele lunare ale Clubului de presă, cu participarea personalităţilor publice din Chişinău, Tiraspol etc. Clubul de presă, organizat de CIJ şi Comitetul pentru Libertatea Presei, va oferi beneficiarilor posibilitatea de a dezbate subiecte de interes major pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Un segment aparte va fi dedicat presei electronice, în special audiovizualului public din R. Moldova. În cadrul proiectului, se vor desfăşura câteva programe de instruire şi consultanţă pentru reprezentanţii posturilor TV şi radio („Teleradio-Moldova”, „Teleradio-Găgăuzia”, instituţiile audiovizuale private din estul R. Moldova etc.), menite să încurajeze valorile instituţiilor media aflate în serviciul publicului. De asemenea, după o serie de traininguri de specialitate, se vor produce programe de dezbateri publice pentru posturile TV şi radio.
O altă componentă a proiectului „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”constă în dezvoltarea paginii web „Dialog.md”. Misiunea site-ului este de a promova un dialog constructiv între diferite grupuri identitare. Va exista posibilitatea de redactare a blog-urilor. Datorită forumurilor de discuţii jurnaliştii vor avea posibilitatea de a interacţiona cu experţii internaţionali. Unele articole plasate pe pagina web vor fi publicate şi în revista analitică editată de CIJ „Mass-media în Moldova”. Rubricile speciale ale revistei, consacrate presei regionale şi diversităţii în mass-media, inaugurate în ediţiile precedente, vor fi menţinute. Revista va fi tipărită în limbile română, rusă şi engleză.
De menţionat că proiectele care au avut ca scop valorificarea experienţei jurnaliştilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi intensificarea cooperării profesionale dintre aceştia au demarat în 2001. În diferite activităţi organizate de CIJ în cadrul acestor proiecte au fost implicaţi peste 80 de jurnalişti din toate colţurile ţării, inclusiv regiunea de est a R. Moldova.