Astăzi, Andrei Stratan, Viceprim-Ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene, a avut o întrevedere cu dl. Miguel Angel MORATINOS, Ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării al Spaniei şi Preşedinte în Exerciţiu al OSCE, în cadrul vizitei de lucru pe care acesta o efectuează în Republica Moldova, relateză Serviciul de presă al MAEIE.
În cadrul dialogului purtat a fost abordat în special stadiul actual al procesului de soluţionare a problemei transnistrene. Au fost discutate, de asemenea, diverse aspecte ale procesului de integrare europeană a RM şi dinamica relaţiilor bilaterale cu Spania. În cadrul vizitei a fost semnată Convenţia între Republica Moldova şi Regatul Spaniei pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital.
Andrei Stratan a subliniat elementele cheie ale unei soluţii finale şi durabile a conflictului transnistrean, solicitând Preşedinţiei spaniole a OSCE să facă uz de influenţa sa în rândul statelor membre pentru a asigura o participare mai activă în acest proces, inclusiv la Consiliul Ministerial de la Madrid. În acest context, a fost reiterat că problema transnistreană poate fi soluţionată doar prin respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RM. Şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a pronunţat fără echivoc în favoarea retragerii complete, neîntârziate şi necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. A fost subliniată necesitatea imperativă a democratizării şi demilitarizării regiunii transnistrene, precum şi a transformării aşa-zisei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional. O atenţie deosebită a fost acordată necesităţii asigurării respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, în particular dreptul la libera exprimare şi libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor.
Preşedintele în Exerciţiu al OSCE şi oficialul moldovean s-au pronunţat pentru reluarea neîntârziată a negocierilor politice în formatul 5+2.
De asemenea, s-a dat o apreciere înaltă activităţii Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră şi rolului important al acesteia în stabilirea unui control eficient la hotarul moldo-ucrainean.
Abordând problema eficienţei OSCE, cei doi miniştri au pledat pentru acţiuni în direcţia sporirii responsabilităţii statelor faţă de obligaţiunile ce decurg din calitatea de Stat Participant al Organizaţiei şi consolidării capacităţilor OSCE în sfera reglementării conflictelor.