Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia referitor la semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize şi a Acordului privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană, relatează Serviciul de presă al MAEIE.
La 9 octombrie 2007, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia referitor la semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize şi a Acordului privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală între Republica Moldova şi Comunitatea Europeană.
În rezultatul aplicării prevederilor Acordului de facilitare a regimului de vize, cetăţenii moldoveni vor beneficia de o serie de facilităţi la obţinerea vizelor pentru spaţiul UE, printre care menţinerea preţului de 35 de euro (comparativ cu 60 de euro pentru alte state); eliberarea vizelor gratis pentru un număr semnificativ de categorii de cetăţeni (studenţi, cetăţeni pînă la 18 ani, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, participanţi la activităţi culturale şi sportive, transportatori, pensionari etc.). De asemenea, persoanele care călătoresc sistematic pe teritoriul statelor UE vor putea beneficia şi de vize cu intrare multiplă cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul bona fidae. Totodată, Acordul prevede posibilitatea de a elibera gratis vize pentru România şi Bulgaria, pînă la momentul deciziei Consiliului de implementare deplină a acquilui Schengen privind politica de vize a acestor state.
Acordul privind readmiterea persoanelor cu şedere ilegală stabileşte obligaţiile şi procedurile ce urmează a fi asumate de către Republica Moldova şi statele membre ale UE în cazul readmiterii persoanelor cu şedere ilegală pe teritoriul statelor Părţilor Contractante. În acest context, acordul se referă nu doar la naţionalii ambelor părţi contractante, ci şi la toţi cetăţenii statelor terţe sau persoanele apatride care nu respectă sau încetează să respecte condiţiile în vigoare privind intrarea, prezenţa sau reşedinţa pe teritoriul statului solicitant, cu condiţia că pot fi prezentate probe documentare de legătură clară cu statul solicitat (de exemplu, viză sau permis de reşedinţă). Acordul privind readmiterea persoanelor cu şedere ilegală asigură respectarea deplină a drepturilor, precum este prevăzut în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.