Potrivit evaluarilor comune efectuate de catre misiunea ONU pentru Agricultura si Alimentatie si Programul Mondial de Alimentatie (FAO/WFP), aproximativ 84 la suta din suprafata totala a terenurilor arabile din republica au fost afectate de seceta, iar costul pierderilor productiei este de circa 300 milioane euro, la pretul de piata, numai pentru culturile cerealiere. Deoarece agricultura continua sa fie o sursa importanta de existenta pentru majoritatea populatiei sarace din zonele rurale, este evident, ca acest fapt va avea un impact dramatic asupra nivelului lor de trai.
Tinând cont de dimensiunile dezastrului, proiectul „Acordarea asistentei de urgenta si a asistentei tehnice in depasirea crizei secetei in Moldova” include cinci componente cheie:
Expertiza tehnica, management, coordonare; Procurarea de urgenta a materialului semincer si a nutretului; Asistenta de urgenta grupurilor social vulnerabile; Monitorizarea ajutorului; Planificarea asistentei pe termen mediu si lungProiectul urmeaza a fi implementat pe parcursul a sase luni, bugetul total disponibil fiind estimat la aproximativ 6 milioane dolari SUA. Suportul financiar este oferit de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (SIDA), Agentia Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Oficiul pentru Asistenta Umanitara a Comisiei Europene (ECHO), Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA).
Beneficiarii proiectului vor fi selectati, mai intai, de catre o comisie creata la nivel de comunitate, dupa care lista acestora va fi aprobata de comisii similare formate la nivel raional si national. In cazul fermierilor, membrii comisiei vor tine cont de nivelul de impact al secetei, de conditiile sociale si de disponibilitatea beneficiarului de a semana culturi de toamna. Astfel, vor fi selectati 20 500 familii de fermieri care vor produce grau de toamna, fiecare familie beneficiind de cate un pachet de contributie format din seminte, ingrasaminte si combustibil. Alte 15 000 de familii social vulnerabile vor primi hrana pentru animale. In cadrul proiectului, categoriile vulnerabile ale populatiei vor putea beneficia de pranzuri gratuite, de alocatii, precum si de cereale fortificate, pentru evitarea deficientei de fier etc.
In vederea reducerii efectelor negative ale posibililor secete pe viitor, agentiile ONU vor elabora in cadrul proiectului si o Strategie de Dezvoltare a Agriculturii, ce va permite autoritatilor nationale sa creeze un sistem de atenuare a riscurilor calamitatilor naturale, sa solutioneze intrebari structurale ce tin de accesul la piata de desfacere, resurse financiare si scheme de sustinere a fermierilor etc.
Proiectul va fi gestionat de catre PNUD in parteneriat cu FAO, UNFPA, UNICEF, alte agentii ONU, Guvernul Republicii Moldova, precum si sectorul asociativ si autoritatile publice locale, care sunt parteneri de implementare a acestui proiect.