Duminica, m-au sunat cativa ziaristi din Romania, intrebandu-ma cum as comenta incidentul de la Vama Leuseni, acolo unde granicerii moldoveni au impiedicat vineri, 12 octombrie, sa intre in Moldova delegatiile oficiale din Bacau, Navodari si Targu-Mures, cerandu-le scrisori de invitatie, in original, din partea primarului Dorin Chirtoaca. Pentru ca nu eram la Chisinau si aveam o legatura proasta pe mobil, mi-am zis sa ma pronunt in acest colt de pagina. Marturisesc ca intrebarea ce mi s-a pus mi s-a parut cumva superflua, chiar m-a exasperat. Mai precis, m-a exasperat situatia care o provocase. Cum sa comentezi o emanatie a viscerelor, cum sa teoretizezi pe marginea unui abis al constiintei? Toate comentariile s-au facut de mult, frizeaza autopastisa, enerveaza. De-acum incolo, nu analistul politic trebuie convocat sa dea explicatii, ci psihanalistul, specialistul in diagnoza clinica. A diseca subtil, brodand perifraze, alegand eufemisme si sintagme corecte politic, inseamna a face jocul celor care au planificat diversiunea ordinara de la Leuseni, ca si multe alte derapaje in relatiile moldo-romane dupa 2001.
Acum trei saptamani, intr-o emisiune televizata, Sergiu Mocanu, fost consilier prezidential "cu misiuni speciale", recunostea ca nu a reusit sa descifreze resorturile pornirilor antiromanesti ale presedintelui Voronin. "Se pare ca la mijloc este ceva personal, o amintire din copilarie, un fel de atavism intratabil..." Asadar, o persoana inalt indrituita isi proiecteaza propriile complexe inavuabile asupra tarii pe care o conduce, dupa ce a luptat impotriva "nationalistilor romani" din Basarabia, din postura de general de militie sovietic. Revarsarile sistematice de ura ale dlui Voronin la adresa Romaniei vestejesc o data in plus justificarile acelor fruntasi din Opozitia basarabeana care l-au votat pe 4 aprilie 2005, sedusi de vopsirea in "portocaliu" a liderului comunist, caci daca ar fi fost votat prin sufragiu universal Voronin nu cred ca ar fi ajuns presedinte, iar raporturile Bucuresti-Chisinau ar fi avut azi o agenda mai luminoasa.
Pe mine mai mult decat obstinatia in rau a presedintelui moldovean ma mira docilitatea extrema a subordonatilor sai, de la titularii unor ministere pana la cel mai din urma granicer. Toti acesti sefuleti intermediari stiau foarte bine ca au primit un ordin ilegal. Dar nu-l refuza, nu-l amana, nu-l temporizeaza in vreun fel, dand vina pe slaba legatura telefonica sau pe blocarea postei electronice – il executa. Vineri, 12 octombrie, onoarea institutiilor din Republica Moldova si angajamentele sale internationale au fost terfelite cu acordul tacit al celor destinati sa le apere. Nimeni dintre functionarii de stat de la Chisinau n-a putut oferi pana in acest moment o explicatie rationala pentru incidentul de la Leuseni. "Institutiile respective examineaza acest caz", s-a eschivat ministrul de Externe Stratan. "Nu ne intrebati! A fost un ordin de sus", a susurat seful serviciului vamal, aratand cu degetul catre granicerii care au receptionat in chip direct indicatia. Iar acestia din urma vor fi injurat printre dinti, suparati ca li se cer explicatii pentru un gest pe care ei insisi, probabil, il vor fi dezaprobat in sinea lor, insa uniforma militara i-a impiedicat sa-si exteriorizeze sentimentele, si atunci s-au razbunat pe ipostaza lor jenanta, facand exces de zel. Au fost duri, inflexibili cu oaspetii romani ai primarului de Chisinau, le-au ignorat indignarea si argumentele perfect valabile: Republica Moldova s-a angajat sa permita accesul liber pe teritoriul sau al cetatenilor din Uniunea Europeana, iar ceea ce fac ei, ca slujbasi ai statului moldovean, este un abuz, indiferent ca actioneaza la ordin sau din proprie initiativa.
Regimul comunist de la Chisinau supravietuieste din cauza lasitatii aparatului administrativ si serviciilor unei Justitii care a transformat Moldova in recordmanul proceselor pierdute la CEDO. Duplicitatea acestui regim este strigatoare la cer. Scandalul de la Vama Leuseni se producea chiar in zilele in care Republica Moldova semna Acordul de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeana, iar dl Voronin ii multumea lui Franco Frattini, aflat in vizita la Chisinau, pentru aceasta mana intinsa a Europei. Cred ca Romania trebuie sa manifeste o atitudine ferma si lipsita de echivoc fata de autoritatile moldovene. Exista lucruri care nu se negociaza, dincolo de conflictele si scandalurile de coruptie de la Bucuresti, dincolo de neglijenta sau de lipsa de experienta a unor diplomati. Romanofobia comunistilor de la Chisinau reflecta aversiunea lor fata de valorile europene – aceasta echivalenta trebuie explicata la Bruxelles. si daca in aceasta privinta Romania nu poate conta, sa zicem, pe sprijinul socialistilor francezi, ea isi va gasi, cu siguranta, aliati puternici la Partidul Popular European si printre fostii sai vecini de "lagar", din estul Europei: Polonia, Cehia, tarile baltice...
Incidentul de la Leuseni mi-a dat un acut sentiment de rusine si umilinta, pe care ulterior mi l-au impartasit si alti colegi din Basarabia. Vine un timp cand nu mai poti arata cu degetul spre "oranduire", cand ceea ce se intampla pune in discutie insasi onoarea ta de om si cetatean. Daca vor ca samavolniciile comunistilor sa inceteze, Opozitia de la Chisinau si societatea civila ar trebui sa le arate Europei si romanilor de dincoace de Prut ca Moldova nu este egala cu regimul Voronin.
Sursa: Romania libera, Vitalie Ciobanu
Cititi si: Voronin, vinovat de incidentul de graniţă româno-moldovean