La o recentă şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău, directorul Termocom SA, Dionisie Antocel, s-a referit la posibilitatea preluării întreprinderii pe care o conduce de către societatea pe acţiuni Moldova-Gaz, controlată de Gazprom, în contul datoriilor acumulate.
Societatea pe acţiuni Termocom se află la ora actuală în procedură de insolvabilitate.
Şi deşi zilele acestea Termocom a început furnizarea căldurii către blocurile din capitală, situaţia întreprinderii rămâne foarte gravă din cauza unor datorii comparabile cu bugetul municipiului Chişinău. Unul din posibilele scenarii pentru Termocom ar fi, potrivit directorului acesteia, preluarea întreprinderii în contul datoriilor de către Moldova-Gaz SA, controlată de gigantul rusesc Gazprom.
Nimic nouPotrivit analistului economic Veaceslav Ioniţă, o asemenea schemă nu este o premieră în Republica Moldova."Îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moldova şi Rusia presupune concesiuni pe segmentul energetic. Artificial, Rusia ne-a creat datorii în 1994 şi în baza acestor datorii, create şi împreună cu noi, printr-un probabil un act de corupţie atunci, am cedat reţelele care nu trebuiau cedate în nici un caz".
În cazul în care Moldova-Gaz va reuşi să preia controlul asupra Termocomului, se va mai face un pas spre monopolizarea pieţei energetice a Republicii Moldova de către Gazprom.
Despre unele posibile urmări ale unui asemenea scenariu, consilierul municipal Alexandru Tănase."În cazul în care Gazprom va prelua această societate, vom avea completamente altă situaţie în care nu mai există posibilitatea de a negocia preţul pentru energia livrată, în care salariile funcţionarilor vor fi completamente altele decât sunt astăzi la Termocom. Eu cred că este important de a evita transmiterea Termocomului în proprietatea Gazpromului. Nu cred că este bine ca Termocomul să se transforme într-o societate comercială care urmăreşte doar scopul de a obţine profit ca rezultat al activităţii sale", a declarat Alexandru Tănase.
O tranzacţie nu prea profitabilăAnalistul Veaceslav Ioniţă este de părere că Moldova cedează o ramură care trebuie să fie generatoare de profituri.
"Vom avea nişte preţuri exagerate deoarece noi monopolizăm piaţa şi vom avea perturbaţii pe ani înainte. Era clar lucrul acesta încă din 2006 – împăcarea cu Rusia înseamnă concentrarea în mâinile unui singur producător a tuturor etapelor de producţie".
Trecerea Termocomului în proprietatea societăţii Moldova-Gaz ar putea fi evitată prin achitarea de către primărie a datoriilor acesteia. Veaceslav Ioniţă este, însă, destul de sceptic faţă o asemenea posibilitate – datoriile sunt prea mari.
În opinia sa problema constă în lipsa voinţei politice a autorităţilor de a rezolva chestiunea, mai ales că experienţa altor state arată că ar exista soluţii de a eficientiza o întreprindere precum este Termocom. Avocatul Alexandru Tănase consideră că nu neapărat raţiunile eficientizării întreprinderii ar putea prima în luarea unei decizii asupra soartei Termocomului.
"Decizia până la urmă o ia instanţa de judecată. Ţinând cont de gradul de independenă pe care îl au instanţele de judecată în Republica Moldova, este complicat de a face careva pronosticuri care va fi până la urmă această decizie".
Sursa: BBC