Vladimir Voronin, a convocat o şedinţă, în cadrul căreia au fost examinate diverse aspecte legate de situaţia actuală privind reglementarea transnistreană. La şedinţă au participat preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, prim-ministrul Vasile Tarlev, conducători ai mai multor ministere, consilieri prezidenţiali, relatează Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova
Ministrul Reintegrării, Vasile Şova, a informat asistenţa despre evoluţiile de ultimă oră în procesul de reglementare transnistreană, evidenţiind efectele benefice ale implementării Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 815 din 2 august 2005.
Vasile Şova a menţionat că, drept urmare a adoptării deciziei în cauză, în perioada ianuarie-septembrie 2007, volumul exporturilor din regiunea transnistreană a crescut cu 7,6% faţă de perioada de referinţă din anul 2005 şi a constituit 5 miliarde 848,8 milioane lei. În ianuarie–septembrie anul 2007 agenţii economici din regiunea transnistreană au exportat în ţările europene producţie în valoare de 2 miliarde 159,2 milioane lei, ceea ce constituie 36,9% din volumul total al exporturilor din această regiune, indicatorul în cauză sporind cu 17,1 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2005.
În 9 luni ale anului curent efectul economic nominal al aplicării preferinţelor „GSP+” pentru agenţii economici din regiunea transnistreană a constituit aproximativ 102 milioane lei.
În ianuarie–septembrie anul curent Camera de Comerţ şi Industrie a eliberat pentru 20 de agenţi economici din Transnistria aproximativ 1000 de certificate forma A pentru exportul în ţările europene.
Ministrului Reintegrării a mai relevat că actualmente la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova sînt luaţi la evidenţă provizorie şi permanentă 361 de agenţi economici din regiunea transnistreană.
Vasile Şova a remarcat oportunitatea lansării pe acest fondal a iniţiativelor şefului statului privind extinderea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. Ministrul Reintegrării a subliniat, în context, că propunerile Preşedintelui privind ameliorarea situaţiei dintre Chişinău şi Tiraspol au fost salutate în cadrul consiliului permanent al OSCE, de mediatori şi observatori în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, care constată existenţa unor condiţii favorabile pentru realizarea iniţiativelor şefului statului, inclusiv cu suportul mediatorilor şi observatorilor.
Vasile Şova a mai precizat că autorităţile moldoveneşti au realizat deja un şir de acţiuni de susţinere socială a populaţiei din stînga Nistrului, precizînd că, în prezent, în regiunea transnistreană, se implementează proiectele privind asigurarea pensionarilor cu ochelari şi a persoanelor cu disabilităţi cu cărucioare, programele de combatere a tuberculozei şi HIV SIDA.
Şeful statului a susţinut propunerile avansate de Cabinetul de miniştri cu privire la crearea a 7 grupuri de experţi, care vor elabora măsuri privind regiunea transnistreană, solicitînd confirmarea în cadrul viitoarei şedinţe de Guvern a persoanelor responsabile de acestea. Cele 7 grupuri de experţi vor ţine de elaborarea şi implementarea proiectelor în domeniul infrastructurii; restabilirii funcţionalităţii căii ferate a Moldovei; în sfera ocrotirii sănătăţii şi protecţiei sociale a populaţiei din regiunea transnistreană; în problemele educaţiei şi tineretului; în domeniul comercial-economic; privind acordarea ajutorului umanitar; consolidarea stabilităţii, asigurarea circulaţiei libere a populaţiei în zona de securitate, privind problemele dezarmării şi demilitarizării.
În context, Preşedintele s-a referit şi la necesitatea creării unor mecanisme de protecţie a drepturilor de proprietate ale ţăranilor din regiunea transnistreană asupra terenurilor agricole, conform legislaţiei naţionale şi normelor internaţionale.
Vladimir Voronin a ţinut să menţioneze importanţa realizării în complex a iniţiativelor de consolidare a încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol, care sînt de natură să contribuie activ la reglementarea conflictului, în formatul „5+2”, şi la determinarea statutului Transnistriei în componenţa statului Republica Moldova.
Preşedintele a accentuat în mod special faptul că programul lansat al măsurilor de încredere nu este unul populist şi declarativ, ci poartă un caracter practic şi este îndreptat spre protecţia drepturilor şi îmbunătăţirea situaţiei populaţiei din regiunea transnistreană.