Compania rusa Inter RAO EES, a vandut unei firme din Ucraina, 49% din actiunile Centralei electrice regionale de sistem (CERS) Moldoveneasca, cunoscuta mai mult ca Centrala de la Cuciurgan, sutin surse sub acoperirea anonimatului. Potrivit acestora tranzactia inca nu este finalizata, din care cauze, numele firmei este tinut deocamdata in taina.
Leonid Pogojii, director tehnic al CERS Moldoveneasca, a refuzat sa confirme, sau sa infirme informatia. Conform altor surse pare a fi o firma apropiata de structurile Gazprom.
De altfel de mai multi ani se vorbeste despre faptul ca Gazprom ar vrea sa devina, daca nu propietar, atunci actionar important (prin firme intermediare) la Centrala de la Cuciurgan, ca pe baza gazului livrat sa se produca energei electrica pentru export.
Prezenta indirecta a Gazprom-ului in capitalul Centralei, ar putea asigura intreprinderea cu gaze mai ieftine si in consecinta energia electrica produsa aici sa fie competitiva pe piata regionala, in detrimentul celei din Ucraina.
Cat despre schimbarea structurii actionarilor, apoi este deja a treia oara in ultimii 3-4 ani, cand Centrala isi schimba actionarii. in decembrie 2003, in urma unei licitatii sumare, intreprinderea a ajuns sub controlul a firmei ruso-belgiene Saint Guideon, contra unei sume de 29 mln USD. La inceputul anului 2005, Saint Guideon a cedat 51% din actiunile Centralei, firmei RAO Nordic AY, din Finlanda, controlata de Inter RAO EES, contra sumei de 50 mln USD. in vara anului 2005, Inter RAO EES a preluat 100% din actiunile Saint Gideon, care mai detine 49% din actiunile Cuciurganului, achitand 50 mln USD. in prezent Centrala are statut de societate pe actiuni de tip inchis, asa ca o informatie publica este dificil de obtinut.
In acelasi timp Serghei Saskov, directorul general al Centralei de la Cucurgan a anuntat saptamana trecuta ca intreprinderea exporta energie electrica in Belarus, iar de la 1 noiembrie va exporta energie in Ucraina. Ca rezultat, Centrala va furniza energie electrica in 4 tari - Rusia (exportul a inceput in ianuarie 2007), Romania (exportul a inceput la mijlocul lunii iulie), Belarus si Ucraina. Potrivit lui Saskov, in prezent Centrala lucreaza cu 4 blocuri energetice din cele 12 existente, adica la o capacitate de circa 35%, ceea ce nu s-a mai intamplat de vre-o 3 ani. Saskov sustine ca in prezent se duc lucrari de reparatie la alte 2 blocuri, iar catre anul 2009, Centrala ar putea lucra cu 8 blocuri energetice.
Pretul energiei electrice pentru export este de 4,5 centi SUA/kWh, in timp ce pretul pentru consumatorii locali este de 4 ori mai mic, adica abia depaseste 1,1 centi SUA/kWh. Aceste preturi vor fi mentinute si in anul 2008, sutine Saskov, care a mai anuntat ca Inter RAO EES ar fi investit in restabilirea si modernizarea Centralei peste 40 mln USD.
Centrala de la Cuciurgan are 12 blocuri cu o capacitate totala de circa 2500 MW, dar la ora actuala sunt functionale doar 5-6 blocuri. Centrala construita in anii 1964-1982 si amplasata strategic la intersectia liniilor de inalta tensiune ce duc dinspre Ucraina si Rusia, spre tarile din Balcani, poate functiona atat pe gaze si pacura, cat si pe baza de carbune.
Surs: Europa.md