Astăzi, 25 octombrie 2007, la Chişinău a avut loc Reuniunea a VIII-a a Comitetului de Cooperare RM-UE. Reuniunea este prezidată de dl Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi co-prezidată de dna Hilde Hardeman, Şef de Unitate, DG RELEX din cadrul Comisiei Europene.
În cadrul reuniunii, au fost evaluate progresele înregistrate de către Republica Moldova la etapa finalizării implementării Planului de Acţiuni RM-UE în cadrul Acordului de Parteneriat şi Cooperare.
Agenda reuniunii a inclus discuţii asupra implementării Planului de Acţiuni RM-UE şi s-a axat pe subiecte prioritare, precum: dialogul politic şi reformele, dezvoltarea social-economică, comerţul, piaţa şi reforma regulatorie şi cooperarea în domeniul vamal, cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, transportul, energetica, societatea informaţională şi mediu, contacte interumane.
Cu referire la domeniul Justiţiei şi Afaceri Interne, reprezentanţii Comisiei Europene au menţionat evoluţiile pozitive în reformarea justiţiei în RM, în special adoptarea Strategiei de reformare a sistemului judecătoresc, remarcând, totodată, importanţa asigurării implementării susţinute a actelor legislative şi normative adoptate. La rândul lor, reprezentanţii Republicii Moldova au specificat că din punct de vedere legislativ şi normativ a fost efectuată majoritatea modificărilor necesare pentru asigurarea independenţei şi imparţialităţii justiţiei în Moldova.
Au fost acordate aprecieri înalte modului eficient în care UE s-a implicat în soluţionarea întregului spectru de probleme aferente reglementării transnistrene. Dialogul politic activ cu Reprezentantul Special al UE, cu delegaţia Comisiei Europene în Moldova, cu Şeful Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră, precum şi cu reprezentanţii statelor-membre a permis stabilirea unui canal de comunicare eficient pentru schimbul de informaţii, consultare (la nivel bilateral şi multilateral) şi coordonare a poziţiilor şi eforturilor Moldovei şi ale UE în direcţia soluţionării problemelor ce apar în cadrul procesului de reglementare.
La capitolul contacte inter-umane, partea europeană a menţionat participarea RM la programele ERASMUS-MUNDUS „External Cooperation Window” şi TEMPUS III pentru examinarea posibilităţii de creştere a resurselor umane şi a capitalului uman, fiind apreciate reformele realizate deja în domeniul restructurării învăţământului superior al Republicii Moldova conform prevederilor Procesului de la Bologna. Totodată, s-a menţionat că este binevenită implicarea reprezentanţilor societăţii civile şi a partenerilor sociali în reformarea învăţământului secundar profesional şi a celui superior, sporirea promovării dialogului intercultural, schimbului de tineret şi cooperării în domeniul educaţiei non-formale prin intermediul programului YOUTH.
Un subiect aparte l-a constituit acordarea pentru Republica Moldova a Preferinţelor Comerciale Autonome. Totodată, a fost menţionată necesitatea delegării în Republica Moldova a unei Misiuni de evaluare DG SANCO, ceea ce ar permite asigurarea exportului produselor de origine animalieră în UE.
Sursa: Serviciul de presă al MAEIE