Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a declarat disponibilitatea de a se aşeza la "masa tratativelor" cu omologul său român Traian Băsescu, întrucât consideră că tensiunile din relaţiile bilaterale sunt artificiale, iar "comportamentul României bate la ochi pentru toată Europa".
Tensiunile din relaţiile moldo-române sunt întreţinute artificial de presă şi de către politicieni de la Chişinău plătiţi regulat şi cu bani grei de către români, a declarat vineri seara preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, în cadrul unei emisiuni difuzate de televiunea NIT, una dintre televizunile private de la Chişinău cu o orientare proprezidenţială, transmite corespondentul NewsIn la Chişinău.
Preşedintele moldovean a spus că este gata "în orice moment - mâine, poimâne - să se aşeze cu domnul Băsescu în fotoliu, la masa de tratative, pentru a elimina aceste probleme".
"Şi cred că o vom face - vom fi nevoiţi să facem acest lucru - pentru că comportamentul României astăzi bate la ochi pentru toată Europa", a apreciat Voronin.
Preşedintele moldovean a recunoscut totuşi că "drumul spre Uniunea Europeană trece prin România", chiar dacă Chişinăul are acum acces la vize de tranzit şi alte facilităţi la regimul de vize. "Aspiraţiile noastre europene trebuie să fie civilizate şi noi nu ne putem purta aşa cum se poartă cineva la Bucureşti - noi trebuie să fim mai presus de acest comportament", a declarat preşedintele Voronin, fără a spune la cine anume se referă.
Voronin a precizat că scopul guvernării de la Chişinău "nu este de a întoarce Moldova lui Ştefan cel Mare, chiar dacă acesta ar fi un act istoric foarte just".
"Noi avem ca scop să ne integrăm în Europa unită, mare, şi acolo va fi şi Moldova lui Ştefan cel Mare şi vor fi şi multe alte state - în aşa direcţie, în aşa sens şi cu aşa scopuri eu sunt gata în orice zi să deschid relaţiile, să trecem de această pagină care astăzi e cam rău scrisă, să trecem la o pagină curată şi să începem relaţiile normale", a afirmat Voronin.
Pe de altă parte, şeful statului moldovean s-a arătat foarte mulţumit de vizita de acum câteva luni a primului-ministru al României, Călin Popescu-Tăriceanu. "Discuţiile cu dumnealui mi-au lăsat o impresie foarte bună - e o persoană foarte interesantă şi, în relaţiile legate de ţara noastră, are scopuri nobile şi atractive pentru noi - şi în domeniul investiţiilor, şi în domeniul business-ului, şi în domeniul întreprinderilor mixte -, a mai spus Vladimir Voronin. "Şi ce m-a impresionat foarte mult este că el nu a atins deloc în discuţiile noastre toate poziţiile acestea neorevanşiste care astăzi sunt promovate de alţi demnitari, de conducerea României", a subliniat Voronin. "Noi nu putem să umblăm tot timpul să ne închinăm - că suntem micuţi şi a apărut, în loc de un frate mai mare de la Est (Rusia - n.r), o soră vitregă în partea Occidentului. Noi vom răspunde adecvat la toate încercările de a diminua rolul şi poziţia Moldovei în lume, de a diminua Moldova ca ţară independentă şi suverană", a mai spus preşedintele moldovean.
Voronin consideră ca recensământul populaţiei care a avut loc la 1 octombrie 2004 a echivalat cu un eventual referendum cu privire la felul în care se identifică locuitorii Republicii Moldova. În cadrul acelui recensământ, 2,1% din respondenţi s-au declarat ca fiind români. "Această cifră răspunde la toate întrebările", a comentat preşedintele moldovean. "Această cifră am discutat-o cu preşedintele Băsescu şi l-am întrebat: 'Domnule preşedinte, câţi bani trebuie să mai băgaţi în Moldova ca să ajungeţi măcar la 12 procente? Şi câţi ani va dura, dacă în 15 ani aţi ajuns la 2,1%?' ", a spus Voronin.
Liderul de la Chişinău şi-a reiterat şi poziţiile referitoare la limba moldovenească. ”Noi de 650 de ani suntem moldoveni şi limba noastră este moldovenească. Dacă limba română este stră-stră-stră-nepoata limbii moldoveneşti - asta nu este problema noastră, ci problema României. Lasă ei să se conformeze acestor lucruri, dar nu noi - pentru că noi am fost şi vom rămâne moldoveni", a mai spus preşedintele Vladimir Voronin, opinând că dacă România şi-ar reboteza limba de stat în "limba moldovenească", acesta ar fi un adevăr istoric, pentru că "la Alba Iulia, timp de trei zile, s-a discutat cum trebuie să fie numită limba statului nou-format român".
Pe de altă parte, in contextul polemicilor legate de proiectul de lege prin care se interzice persoanelor cu cetăţenie multiplă să deţină funcţii publice în Republica Moldova, preşedintele Voronin a declarat în mod official că nu deţine nici cetăţenia română, nici cetăţenia rusă.
Referindu-se la incidentul de la frontiera moldo-română, din 12 octombrie, când trei delegaţii oficiale din România nu au fost lasate să intre în Republica Moldova pentru a participa la hramul Chişinăului, preşedintele Voronin a mărturisit că a fost "sincer revoltat" să audă despre acest incident şi a negat că delegaţiile din România au fost oprite la indicaţia sa.
"Pe măsură ce am aprofundat cazul, am constatat că delegaţia română de fapt s-a purtat foarte obraznic, membrii acesteia nedorind să prezinte actele de identitate granicerilor moldoveni şi spunând că merg 'în Basarabia lor' ", a explicat Voronin, contraatacând: "Pe de altă parte, am mai aflat că 300-400 de moldoveni sunt reţinuţi în fiecare zi la frontiera română sau sunt ţinuţi câte 8-9 ore la vamă, iar vameşii români le spun că, dacă ar avea paşaport românesc, ar trece liber şi nu ar avea probleme", a mai spus preşedintele moldovean.
27 oct 2007 11:00
Sursa: NewsIn
Editor Luana Pavaluca