Sovietul Suprem de la Tiraspol (legislativul regiunii separatiste transnistrene) a adoptat miercuri un apel către Duma de Stat a Federaţiei Ruse de a acorda regiunii transnistrene ajutor financiar pentru lichidarea consecinţelor secetei din acest an.
Pierderile înregistrate s-au ridicat la peste 44 milioane dolari, au estimat deputaţii transnistreni. Având în vedere situaţia social-economică dificilă a republicii moldoveneşti nistrene, spun deputaţii, dar şi faptul că în Transnistria locuiesc peste 100.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Sovietul Suprem solicită Dumei de Stat să iniţieze examinarea chestiunii privind acordarea de ajutor umanitar şi material regiunii.
Pentru menţinerea economiei republicii, mai spune declaraţia, va fi nevoie de 94 milioane dolari: pentru acoperirea pierderilor producătorilor agricoli - 45 de milioane dolari, pentru procurarea materialului săditor pentru 2008 - 30 de milioane dolari, 10 milioane - pentru plăţi compensatorii legate de aşteptata creştere a preţurilor la mărfurile de primă necesitate, iar de peste 8 milioane dolari ar fi nevoie pentru a putea achita pensiile în condiţiile unui deficit bugetar accentuat.
Sovietul Suprem de la Tiraspol a mai dat indicaţii comisiei legislative de profil să elaboreze solicitări cu un conţinut similar pentru observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean - Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.
Nu este pentru prima dată când Sovietul Suprem de la Tiraspol cere ajutorul financiar al Moscovei. În primăvară, o solicitare cu un conţinut similar a fost adoptată pentru a acoperi deficitul bugetului transnistrean pentru anul 2007, care se ridica la peste 40%. La adoptarea bugetului, liderul regiunii separatiste, Igor Smirnov, i-a asigurat pe deputaţi că are promisiunea din partea autorităţilor ruse că Moscova va acorda regiunii ajutor financiar, aşa cum făcea în fiecare an. Ajutorul promis nu a venit însă, astfel încât regiunea încearcă să-şi acopere deficitul reducând la maxim cheltuielile şi tăind din fondurile de rezervă, din banii prevăzuţi pentru reparaţii curente şi construcţii capitale.
Zilele acestea Moscova a anunţat că a acordat Republicii Moldova ajutor pentru depăşirea consecinţelor secetei, constând în 10.000 de tone de grâu alimentar şi 14.000 de tone de grâu furajer.
Guvernul de la Chişinău s-a arătat dispus să cedeze regiunii transnistrene o parte din ajutoarele umanitare pe care le primeşte din străinătate pentru depăşirea consecinţelor secetei. Premierul Vasile Tarlev a declarat că va face acest lucru, în cazul în care va exista o solicitare din partea administraţiei centrale sau a administraţiilor locale din Transnistria.
Preşedintele autoproclamat al regiunii, Igor Smirnov, a replicat că nu va adresa niciodată o asemenea cerere Chişinăului, calificând însăşi idea drept o manifestare de cinism. El a declarat că statele occidentale şi Rusia trebuie să vină singure cu ajutoare umanitare. "Ce, nu ştiu că la noi e secetă?”, s-a întrebat retoric Igor Smirnov, la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul lunii august.
Nici situaţia bugetului regiunii pentru 2008, care urmează să fie adoptat zilele acestea, nu pare să fie mai bună. Autorităţile au anunţat populaţia că anul economic şi bugetar 2008 se aşteaptă să fie la fel de dificil ca şi anul 2007. Şi chiar dacă impozitele au fost majorate până la cote-limită, proiectul bugetului Transnistriei pentru anul 2008 are un deficit comparabil cu cel din anul acesta - un buget auster, cu venituri de aproximativ 200 de milioane de dolari şi un deficit de peste 80 de milioane dolari. Aproape un sfert din cheltuielile bugetare rămân neacoperite financiar.
În aceste condiţii, administraţia transnistreană intenţionează să acopere o parte din deficitul bugetului din banii colectaţi de la populaţie pentru consumul de gaze, bani ce ar fi trebuit să ajungă în conturile Gazpromului. Tiraspolul a mai facut acest lucru în vară, iar cei 14 milioane de dolari împrumutaţi atunci de la Gazprom, fără acceptul acestuia, nu au fost încă restituiţi.
Următoarea tranşă de "împrumut" ar urma să fie de 20 milioane dolari, potrivit proiectului de buget. Datoriile Transnistriei pentru gazele livrate de Gazprom se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari, adică aproximativ 2.000 de dolari pe cap de locuitor, incluzând copiii nou-născuţi. Mai mulţi analişti transnistreni constată însă că criza bugetară şi seceta din acest an par să fi adus o schimbare de viziune administraţiei de la Tiraspol, care a înţeles că nu mai poate conta la nesfârşit pe sprijinul financiar al Rusiei şi a apelat la susţinerea statelor occidentale.
Sursa: NewsIn
Editor Luana Pavaluca