Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.11.2007

Limba moldoveneasca - Dezbatere relansata, dupa crearea unui oficiu pentru traducere

Limba moldoveneasca - Dezbatere relansata, dupa crearea unui oficiu pentru traducere

Guvernul de la Chisinau a decis infiintarea unui oficiu pentru traducerea documentelor oficiale internationale, iar ministrul de externe Andrei Stratan spune ca era necesar in vederea realizarii masurilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, transmite corespondentul NewsIn.

Postul de radio “Europa Libera”  este de parere ca prin infiintarea acestui oficiu se redeschide dezbaterea despre cum este numita limba oficiala a Republicii Moldova in documentele semnate cu Uniunea Europeana. Prezenta pe astfel de documente a sintagmei “limba moldoveneasca” a provocat protestele Bucurestiului, iar jurnalistii se intreaba daca acum daca noul oficiu pentru traduceri de pe linga Guvernul moldovean va traduce sau nu si din limba romana in cea moldoveneasca. “Europa Libera” l-a intrebat pe ministrul de Externe Andrei Stratan ce se va intimpla cu acquis-ul comunitar si corpul de legi comunitare traduse deja de Romania inaintea aderarii. “Acest document noi l-am primit de la colegii nostri de la Bruxelles, in varianta engleza si in varianta moldoveneasca”, a raspuns Andrei Stratan.

Ministrul afacerilor externe a argumentat necesitatea crearii structurii prin cresterea numarului de documente si  tratate internationale care urmeaza sa fie traduse si certificate, in vederea realizarii masurilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

La rindul sau, premierul Vasile Tarlev a mentionat in context ca Chisinaul a avansat mult in actiunile sale de implementare a standardelor europene, desi la capitolul traducerea legislatiei si a documentelor internationale mai sunt multe lucruri de facut.

“Este regretabil ca in jurul notiunii de limba moldoveneasca se face atita zarva si intentionat se propune a tensiona relatiile, anume din cauza acestei probleme”, a spus ministrul de externe la “Europa Libera. “Intr-un stat european fiecare are dreptul sa-si expuna opinia. Noi nu o singura data am discutat problema asta cu colegii nostri de la Bucuresti. Este regretabil ca accentele relatiilor dintre tarile noastre se plaseaza anume pe aceste domenii sensibile atit pentru Chisinau, cit si pentru Bucuresti”, a spus Stratan.

Potrivit sefului diplomatiei de la Chisinau, subiectul a fost discutat si cu partenerii din institutiile europene.

Stratan a subliniat faptul ca in luna septembrie la nivelul institutiilor europene a fost editat “un ghid al limbilor europene, o carte in care sunt incluse toate limbile vorbite in comunitatea europeana”. “Intre limba malteza si limba norvegiana este inclusa limba moldoveneasca. Limba moldoveneasca figureaza nu doar in Acordul de facilitare a regimului de vize si Acordul de readmisie, dar figureaza in actele bilaterale inca din 1994. Si noi ne intrebam - bine, in caz daca vom merge mai departe in negocierea altor documente cu institutiile europene, care limba s-o indicam, asa cum cer rigorile juridice, pe ultima pagina a documentelor pe care le vom semna cu Uniunea Europeana? Cine, din care capitala, pe noi trebuie sa ne impuna sau sa primim recomandarea care limba sa fie indicata in acest document?”, se intreaba retoric Andrei Stratan.

“Neacceptind prevederea si notiunea de limba moldoveneasca inseamna ca nu accepti Constitutia tarii respective, nu accepti aceasta tara care si-a pronuntat dorinta de a intra in familia europeana”, a mai spus oficialul moldovean, exprimindu-si in acelasi timp convingerea ca “aceasta situatie va fi depasita, deoarece ea pina la urma este prea politizata”.

“Ne consideram ca suntem moldoveni si nu inteleg de ce noua trebuie sa ne fie rusine sa spunem acest lucru. Cine doreste sa se numeasca roman, las’ sa se numeasca si sa fie sanatos multi ani inainte”, a mai declarat ministrul de Externe de la Chisinau, Andrei Stratan. NewsIn

Sursa: Cotidianul

Audio pe acesta tema:  Moldova nu va renunta la sintagma de “limba moldoveneasca”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus