La 9 noiembrie 2007, a avut loc ceremonia inaugurării oficiale a Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova cu participarea lui Vladimir Voronin, Preşedinte al Republicii Moldova şi Terry Davis, Secretar General al Consiliului Europei.
"Inaugurarea acestul institut constituie o etapă importantă în edificarea unul sistem judecătoresc cu adevărat independent, competent, eficient, şi nepărtinitor. Această zi va rămâne în memoria tuturor celor care crede cu adevărat într-o Moldovă democratică", - a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis în cadrul ceremoniei de inaugurare a INJ.
Având în vedere rolul esenţial al judecătorilor şi al altor persoane care exercită funcţii judiciare în protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, Consiliul Europei este preocupat de calitatea pregătirii profesionale a acestor categorii de persoane. Se paote afirma cu certitudine că Legea Republicii Moldova cu privire la Institutul Naţional al Justiţiei urmează un model european care şi-a dovedit eficienţa, iar Consiliul Europei a promovat de la bun început această iniţiativă şi a acordat toată asistenţa posibilă pentru implementarea conceptului dat în Republica Moldova.
Pe parcursul anilor 2001-2007 subiectul dat a fost abordat în cadrul tuturor activităţilor Consiliului Europeicare vizează reforma justiţiei din Republica Moldova. Un număr important de activităţi dedicate INJ au fost planificate şi implementate de Consiliul Europei cu precădere în cadrul Programelor Comune cu Comisia Europeană. În rezultatul acestor activităţi au fost expuse recomandări minuţioase pe marginea constituirii şi bunei funcţionări a Institutului Naţional al Justiţiei; cadrului său legislativ şi normativ; ajustării legislaţiei adiacente; elaborării unei curricule moderne a Institutului; echipării tehnice a sediului, etc.
Institutul Naţional al Justiţiei a fost creat în temeiul Legii Republicii Moldova cu privire la Institutul Naţional al Justiţiei şi urmează să exercite următoarele atribuţii de bază: formarea iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi de procuror; formarea continuă a judecătorilor şi procurorilor în funcţie; formarea iniţială şi continuă, în condiţiile legii, a grefierilor şi executorilor judecătoreşti.