Parlamentul European a ratificat Acordul dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind Vizele de scurt sejur în CE (Comunităţile Europene) şi Acordul de readmisie între CE şi Republica Moldova", relatează BBC România.
Acordul privind facilitarea regimului de vize prevede o serie de înlesniri pentru cetăţenii moldoveni care vor să obţină o viză de intrare în Uniunea Europeană.
Astfel, se vor elibera vize gratuite pentru studenţi, cetăţenii până la 18 ani, reprezentanţii societăţii civile, jurnalişti, participanţi la activităţi culturale şi sportive, transportatori sau pensionari.
Persoanele care călătoresc mult pe teritoriul statelor UE vor putea beneficia şi de vize cu intrare multiplă cu un termen de valabilitate extins, de la 1 an la 5 ani.
Cei care vor trebui să plătească pentru viză, preţul unei vize rămâne de 35 Euro.
Cetăţenii altor state plătesc 60 de Euro pentru o viză de intrare în Uniunea Europeană.
Acordul mai prevede ca vizele pentru România şi Bulgaria să fie acordate în continuare gratis, până la momentul în care Consiliul de implementare deplină a acquis-lui Schengen va lua o hotărâre privind politica de vize a acestor state.
La rândul său, acordul cu privire la readmisia persoanelor cu şedere ilegală se referă nu doar la cetăţenii ţărilor care au semnat acordul, ci şi la toţi cetăţenii altor state sau la persoanele apatride.
Readmisia se va aplica în aceste cazuri celor care nu respectă sau încetează să respecte condiţiile de intrare, prezenţă sau reşedinţă pe teritoriul statului solicitant. Inainte însă, ei pot prezenta acte care să arate legătura cu statul solicitant.
Potrivit documentului, acordul privind readmiterea persoanelor cu şedere ilegală respectă pe deplin drepturile prevăzute în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.
In timp ce europdeputatii romani au avut voturile impartite, europarlamentarii socialisti au votat, in mare parte, impotriva celor doua acorduri, insa au existat si cateva abtineri, informeaza NewsIn.
Potrivit socialistilor, nu sunt "impotriva substantei acestor acorduri, ci a utilizarii conceptului stalinist de limba moldoveneasca, inventat de regimul sovietic spre a diviza natiunea (culturala) romana", adaugand ca mentionarea limbii moldovenesti este nula in ceea ce ii priveste.
In ceea ce priveste parlamentarii europeni din PD, acestia au votat pentru cele doua acorduri, vot conturat inca din Comisia Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE), cand raportorul Marian-Jean Marinescu a sustinut in fata LIBE aprobarea acestor acorduri.
"Romania sprijina incheierea si implementarea ambelor acorduri, dar participarea tarii noastre la aceste acorduri nu implica in nici un caz recunoasterea sau acceptarea asa-numitei "limbi moldovenesti".
Romania reaminteste ca, din punct de vedere lingvistic si stiintific, tinand cont inclusiv de pozitia Academiei de Ştiinta a Republicii Moldova (interpretare aparuta in septembrie 1994), numele corect al acestei limbi este limba romana", a mentionat Marinescu atunci.
Potrivit eurodeputatului, in toate cele noua acorduri cu tarile din Balcanii de Vest, Comisia Europeana a utilizat formularea "Incheiat la… pe data de… anul… in… exemplare, in fiecare limba oficiala a partilor, fiecare dintre aceste texte fiind egal autentice".
"Cred ca aceasta formulare putea fi utilizata si in cazul acordurilor cu Republica Moldova si recomand folosirea pe viitor a unor formulari neutre in situatii delicate, asa cum este si situatia de fata", a mai spus vicepresedintele PPE-DE, Marian-Jean Marinescu.
Pe de alta parte, si liberalii romani din PE au votat pentru cele doua acorduri dintre UE si Republica Moldova. "Problema cu limba moldoveneasca va ramane inca nerezolvata si vom vedea in ce masura vom putea face o discutie serioasa in aceasta chestiune.
Chiar daca nu ne place sintagma "limba moldoveneasca" intr-un document al Uniunii Europene, nu am putut sa nu votam acest raport, pentru ca asta ar fi afectat cetatenii moldoveni si dreptul lor de a circula", a explicat eurodeputatul PNL Cristian Busoi.
Sursa: BBC, NewsIn
Cititi si: Acordul Moldova-UE in "limba moldoveneasca", aprobat de Parlamentul European