Dezvoltarea industriei este una din principalele direcţii strategice ale Programului de activitate a Guvernului pentru anii 2005-2009 „Modernizarea ţării – bunăstarea poporului”.
Îndeplinind sarcinile stipulate în Programul nominalizat, precum şi în Strategia de dezvoltare a industriei pe perioada pînă în anul 2015 privind formarea unui sector industrial al economiei tehnologic avansat, scientointensiv, eficient şi competitiv, racordat la standardele europene, Ministerul Industriei şi Infrastructurii realizează o politică succesivă, direcţionată spre asigurarea creşterii calitative în continuare a rezultatelor activităţii întreprinderilor, extinderea posibilităţilor de export, majorarea cotei industriei în economia naţionalăÎntru dezvoltarea ulterioară a sectorului industrial şi asigurarea suportului acordat de către stat acestuia, în a. 2007 a început elaborarea programelor de dezvoltare a ramurilor industriei pentru perioada pînă la 2015 (industriei uşoare, electronice, constructoare de maşini şi aparate, sticlăritului şi cartonului), care vor fi prezentate pînă la sfîrşitul anului Guvernului pentru aprobare.
În prezent industria ţării asigură mai mult de 14% din Produsul Intern Brut, unde activează 12,3% din populaţia ocupată în cîmpul muncii. Mărfurilor industriale revin peste 78 % din exportul republicii. În ramură activează 679 întreprinderi mari, dintre care doar 9 % sunt proprietate publică.
Ţinând cont de faptul, că dezvoltarea industriei constituie garanţia prosperării oricărui stat, este extrem de important, ca această dezvoltare să fie stabilă.
În acest scop, conducerea ministerului şi echipele manageriale acordă o mare atenţie proceselor de restructurare şi reutilare tehnică a întreprinderilor, problemelor ce ţin de extinderea asortimentului producţiei livrate, creşterii volumelor de producţie şi exportului.
Reieşind din cursul Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană, în perioada de 9 luni al anului curent s-au realizat paşi concreţi în vederea ridicării competitivităţii întreprinderilor autohtone în conformitate cu standardele europene. Astfel, permanent, echipele manageriale îşi perfecţionează experienţa de conducere, la întreprinderi industriale se aplică sisteme de calitate managerială.
În afară de aceasta, în a. 2007, cu eforturile potenţialului ştiinţific şi proiectanţilor-inginerilor din ramură s-a elaborat şi implementat un produs nou în domeniul construcţiei de maşini şi electronicii. Întru majorarea livrării producţiei cu o valoare adăugată mai mare, întreprinderile din industria uşoară valorifică o nouă formă de conlucrare cu partenerii străini, cînd agenţii economici nu primesc materia primă a clientului şi nu prestează doar servicii de prelucrare, dar procură materie primă din contul mijloacelor financiare proprii pentru exportul garantat al producţiei.
Datorită măsurilor întreprinse, în ultimii ani pe 19 genuri de activitate, monitorizate de către minister, se asigură majorarea ritmurilor de creştere, fapt care demonstrează tendinţa stabilă de dezvoltare a industriei.
Pentru 9 luni ale anului curent volumul producţiei fabricate în preţuri curente a constituit în industrie 5663,9 mln lei sau cu 1170,9 mln lei mai mult, decît în perioada respectivă a anului precedent.
Creşterea volumelor de producţie s-a înregistrat la întreprinderile cu următoarele genuri de activitate: fabricarea produselor textile – cu 13,7 %; producţia de piei, de articole din piele şi fabricarea încălţămintei – cu 6%; fabricarea hîrtiei şi cartonului – cu 17,7 %; industria chimică – cu 8,4 %; producţia de articole din cauciuc şi din material plastic – cu 8,9%; producerea altor produse din minerale nemetalifere – cu 13%; fabricarea produselor finite din metal – cu 18,8 %; producţia de echipamente şi aparate pentru radio, televiziune şi comunicaţii – cu 130,5 %; producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice – cu 92,5%; producţia altor mijloace de transport – cu 7,5%; prelucrarea lemnului şi articolelor din lemn - cu 9,8 %; recuperarea deşeurilor şi resturilor de materiale reciclabile - cu 11,1 %.
Pe lîngă creşterea volumelor de producţie în industrie s-a majorat şi volumul vînzărilor, care, în perioada sus-menţionată, a alcătuit 5560,7 mln lei. Ritmul de creştere a constituit 113,1 %.
Au obţinut rezultate înalte şi profit întreprinderile: Î.S. „Fabrica de sticlă”, S.A. „Fiting”, S.A. „Hidroimpex”, S.A. „Mezon”, S.A. „Moldagrotehnica”, S.A. „Răut”, S.A. „Moldovahidromaş”, „Uzina de bijuterii „Giuvaier”,S.A. „Lemnar”, S.A. „Covoare-Ungheni”, S.A. „Floare-Carpet”, S.A. „Moldabela”, S.A. Zorile , S.A. „Ionel”, Î.M. „Infinity-Inc” SRL, S.A. „Rada”, S.A. „Metalferos”, S.A. Artizana , S,A, „Supraten”, S.A. „Artmet”, S.A. „Aviatehnologie”şi multe altele.
Un rol nu mai puţin important în dezvoltarea ramurii îl au şi resursele de muncă. În prezent industria asigură cu locuri de muncă 49671 de oameni, cu 2279 locuri mai mult, sau cu 4,8 %, decît în perioada analogică al anului precedent.Datorită măsurilor întreprinse, atît de conducerea ţării, cît şi de echipele manageriale ale întreprinderilor industriale, în anul 2007 a crescut şi salariul angajaţilor. Dacă în anul 2006 acesta a constituit 1911,7 lei, atunci în anul 2007 salariul unui lucrător a crescut pînă la 2438 lei, majorîndu-se cu 21 %.
Este necesar să menţionez, că măsurile întreprinse în ţară în vederea creării condiţiilor favorabile pentru activitatea de întreprinzător influenţează asupra rezultatelor activităţii întreprinderilor, de asemenea, contribuie la formarea altora noi, inclusiv cu capital străin, înzestrate cu utilaj modern şi înalt productiv.
Astfel, începînd cu a. 2003, în ramura industriei au fost create peste 8,5 mii locuri de muncă, organizate întreprinderi noi în businessul mic şi mijlociu, atît în oraşele mari, cît şi în raioanele republicii.
În anul precedent s-a efectuat un lucru enorm în ce priveşte extinderea pieţelor de desfacere a producţiei fabricate. Actualmente, producţia cu brandul „Fabricat în Moldova” este bine cunoscută în lume, iar multe întreprinderi au demonstrat că sunt parteneri profesionali şi de nădejde.
Făcînd totalurile activităţii sectorului industrial în ajunul sărbătorii profesionale „Ziua lucrătorului din industrie”, care este marcată, tradiţional, în a treia duminică a lunii noiembrie, menţionez cu satisfacţie, că în a. 2007, datorită eforturilor depuse de colectivele de muncă, a fost asigurată creşterea în continuare a indicilor întreprinderilor şi defalcarea plăţilor în bugetele de toate nivelurile.
În numele Ministerului Industriei şi Infrastructurii exprim sincere mulţumiri tuturor colectivelor de muncă, fiecărui lucrător în parte, pentru munca şi eforturile depuse întru realizarea sarcinilor puse în faţa noastră.Vă doresc sănătate, bunăstare, pace şi succese mari în realizarea tuturor aspiraţiilor!
Vladimir ANTOSII,ministru al industriei şi infrastructurii