Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a aprobat recent Planul de Acţiuni cu privire la implementarea strategiei de ţintire a inflaţiei.
Analiza experienţei altor ţări, inclusiv a celor din Europa Centrală şi de Est ne arată că în toate ţările, în care obiectivul principal al băncilor centrale este „stabilitatea preţurilor”, s-a trecut la regimul de ţintire directă a inflaţiei care s-a dovedit a fi cel mai eficient regim de politică monetară pentru îndeplinirea obiectivului nominalizat.
Această strategie se caracterizează prin adoptarea şi declararea publică a unei ţinte cantitative de inflaţie pentru unul sau mai multe orizonturi de timp şi asumarea explicită de către autoritatea monetară a stabilităţii preţurilor în calitate de obiectiv primordial al politicii monetare. Necesitatea operării modificărilor la regimul politicii monetare existent în Republica Moldova a fost determinată de stabilirea noului obiectiv fundamental al Băncii Naţionale a Moldovei - asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
Implementarea cu succes a regimului de ţintire directă a inflaţiei necesită îndeplinirea unui şir de precondiţii cu caracter instituţional şi operaţional, ceea ce implică, de regulă, o perioadă de trecere de circa 2-3 ani. Planul de Acţiuni cu privire la implementarea strategiei de ţintire a inflaţiei prevede, în principal, optimizarea operaţiunilor de politică monetară a Băncii Naţionale, crearea bazei de date corespunzătoare, precum şi a cadrului de analiză, modelare şi prognoză, elaborarea politicii de informare a publicului larg şi întreprinderea măsurilor pentru majorarea gradului de încredere a societăţii civile faţă de politica monetară promovată de către Banca Naţională a Moldovei.