Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2007

Quo vadis, Moldova?

Quo vadis, Moldova?
La Berlin s-a discutat viitorul Republicii Moldova si relatiile de vecinatate ale Uniunii Europene, cat si situatia Transnistriei si securitatea regionala.

Care este atitudinea Moldovei fata de Romania si invers, au fost de asemenea subiectele pe care le-au dezbatut printre altii Kalman Mizsei, reprezentant special al UE pentru Moldova, Ambasadorul Moldovei la Uniunea Europeana, Daniela Cujba, Cornelius Ochmann, Project Manager pentru Europa de sud si sud-est in cadrul Fundatiei Bertelsmann, Igor Munteanu, Directorul Institutului pentru dezvoltare si initiativa sociala" din Chisinau si Anneli Ute Gabanyi, politolog.

Incotro se indreapta Republica Moldova? Moldova este membra a Comunitatii Statelor Independente si in acelasi timp priveste catre Uniunea Europeana, devenind in 2005 primul stat fost sovietic membru al Consiliului Europei.

Politica externa a Unuinii Europene se indreapta si catre Moldova, iar cea de vecinatate implica si Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007. Romania a promis sprijin Moldovei in cursa pentru o eventuala integrare, in viitorul probabil departat. Dar acest ajutor nu a fost cerut de nimeni, ba mai mult, a creat nemultumiri, tensiuni la Chisinau, Presedintele Voronin declarand de nenumarate ori ca Romania interfereaza cu problemele interne ale unui stat suveran. In acelasi timp, potrivit unui sondaj realizat anul trecut de centrul de statistica CIVIS, arata ca 38,9% din moldoveni sunt de parere ca autoritatile ar trebui sa accepte sprijinul Romaniei, iar 39,3% sunt de parere ca oferta Romaniei trebuie acceptata dar cu anumite conditii.

De la 1 ianuarie Romania este parte din jocul european si nu mai poate sa actioneze in afara acestuia, nu mai poate sa-si asume un rol innacceptabil la Bruxelles, fata de Moldova. La declaratia lui Traian Basescu din ianuarie 2007, cum ca ar dori sa vada un viitor European al Republicii Moldova, Hans Gert Pöttering, Presedintele Parlamentului European a raspuns ca nu se va proceda la o noua extindere, pana cand UE se consolideaza si pune in aplicare o politica de vecinatate eficienta. Alta opinie are Igor Munteanu, Directorul Institutului pentru dezvoltare si initiative sociale din Chisinau, e de parere ca „nu exista nici un motiv de a tine Moldova departe de UE". In anul 2005, UE a implementat ceea ce se numeste „Action Plan", care sa contribuie la dezvoltarea democratiei in Moldova, a unui stat de drept, a economiei de piata, la eradicarea coruptiei si in ultimul rand la gasirea unei solutii pentru Transnistria.

Presedintele Voronin a declarat recent, privind implicarea Romaniei, ca aceasta din urma ar fi „ultimul imperiu al Europei". Am stat de vorba cu politologul Anneli Ute Gabanyi, unul dintre referentii intalnirii din Berlin, pe acest subiect:

„Este penibil sa vezi cum uneori un sef de stat responsabil, a recurs la niste formule care nu-i fac bine nici in relatiile bilatrale, nici in relatia cu Uniunea Europeana si nici cu majoritatea societatii din propria tara. Inteleg intr-un fel sentimentele Presedintelui Republicii Moldova, disperat, pentru ca in ultimul an, totusi a suferit un anumit recul, atat in problema afirmarii identitatii Republicii Moldova, cat si in satisfacerea asteptarilor cetatenilor moldoveni."

Moldova a acuzat Romania in nenumarate randuri ca i-ar umbri identitatea, ca interfereaza cu manevrele ei interne. Limba romana este una dintre principalele probleme de suprapunere a identitatii. Am intrebat-o pe doamna Gabanyi daca aceste recente tensiuni intre Romania si Moldova sunt intr-adevar naturale, sau sunt ele construite cu scopul afirmarii politice de ambele parti?

„Aici intervin ideosincraziile a doi conducatori, populisti amandoi, cu metode si cu backround diferite si acest lucru mi se pare ca nu mai poate fi solutionat decat printr-o mediere internationala. De cand Republica Moldova si-a declarat independenta, Romania i-a promis, ca prin mijloacele pe care le are la dispozitie, o va sprijini in drumul spre integrarea europeana. Acest lucru a fost spus de la inceput si a fost reconfirmat, pana nudemult, cand Romania, vazandu-se integrata in NATO si in UE, a dezvoltat anumite aere de putere regionala si cere un drept special, prin referire la identitatea foarte apropiata, sau comuna. Acest lucru sigur ca nu a fost receptat prea favorabil."

78% din populatia Moldovei raspunde pozitiv intrebarii legate de integrarea in Uniunea Europeana, declara Igor Munteanu. Daniela Cujba, ambasadorul Moldovei la Uniunea Europeana, prezenta la dezbaterea de la Berlin, a refuzat sa faca orice comentarii pentru Deutsche Welle, referitoare la tensiunile recente intre Romania si Moldova.

Sursa: Deutsche Welle, Lavinia Piţu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus