Ambasada României la Chişinău renunţă, începând de marţi, la sistemul de programare online pentru cetăţenii Republicii Moldova care solicită vize, cererile urmând să fie depuse după principiul "primul venit, primul servit", transmite corespondentul NewsIn la Chişinău.
Anunţul a fost făcut de ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, după o întrevedere avută cu preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu.
Luni a fost ultima zi în care Ambasada României în Republica Moldova a eliberat vize cetăţenilor moldoveni care s-au programat pentru depunerea actelor prin internet, în sistem online.
Teodorescu ţi-a exprimat speranţa că afluxul de solicitanţi nu va fi atât de mare, încât să creeze probleme. "Vom încerca să asigurăm din punct de vedere logistic elementele necesare pentru a se asigura eliberarea vizelor în condiţii apropiate de normal. Vom încerca să asigurăm şi un sistem de eliberare a unor numere de ordine pentru cei care doresc să ia vize, pentru a elimina cât mai mult din impedimentele pe care aglomeraţia le poate crea", a spus ambasadorul României la Chişinău.
Filip Teodorescu a mai spus că în luna decembrie va fi deschis un nou sediu, mai spaţios, al Consulatului român la Chişinău. În prezent, în cladirea noului sediu au loc lucrări de reamenajare, care trebuiau să se încheie la 15 noiembrie, dar, potrivit ambasadorului, constructorii moldoveni au întârziat cu predarea lucrărilor, din cauza unor "disfuncţionalităţi de planificare la nivelul furnizării unor subansamble fără de care nu pot fi realizate elementele finale ale reamenajărilor de la secţia consulară". Odată mutat în noul sediu, Consulatului României în Republica Moldova va fi suplimentat cu 18 persoane şi acest lucru va compensa cel puţin partial refuzul autorităţilor moldovene de a deschide noi consulate la Bălţi şi Cahul.
Ambasadorul Teodorescu a precizat că nici după această mutare nu se vor face programări pentru eliberarea vizelor, "pentru a avea o imagine reală a ceea ce înseamnă cererile în funcţie de capacitatea de procesare a secţiei consulare".
"Dacă cererile vor fi cu mult mai mari decât această capacitate şi se va crea aglomeraţie, suntem pregătiţi să trecem la un sistem de programare prin call-center, la telefon, aşa cum este obişnuit în toată lumea", a mai spus ambasadorul României în Republica Moldova.
Autorităţile moldovene se opun în continuare deschiderii a două secţii consulare la Bălţi şi Cahul, pentru a diminua fluxul de cereri de vize la Consulatul de la Chişinău. Sistemul de programare online a fost introdus pentru a se evita aglomeraţia în faţa consulatului. În pofida acestui fapt, în fiecare zi, pe tot parcursul anului 2007, de la introducerea regimului de vize, la 1 ianuarie, în faţa Consulatului român la Chişinău a fost aglomeraţie.
Oficialii români au renunţat la sistemul de programare online pe motiv că acesta crea adesea probleme tehnice sau se bloca, dar oferea şi posibilitatea mai multor intermediari de a câştiga sume importante programând pentru viză persoane care nu ştiau să folosească computerul. În plus, s-a considerat că mulţi cetăţeni moldoveni care locuiesc în sate nu au acces la computer şi internet.
Ambasadorul Teodorescu a mai anunţat că săptămâna aceasta, în zilele de joi şi vineri, consulatul va fi închis, în vederea pregătirilor pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie din România. Pentru a compensa lipsa programului cu publicul la sfârşit de săptămână, în zilele de marţi şi miercuri vor fie primite 600 de cereri de viză, faţă de 400 cât se procesează într-o zi obişnuită.
Sursa: NewsIn, Editor Luana Pavaluca