În cadrul reuniunii prim-miniştrilor din ţările membre CEFTA 2006, ce a avut loc la 21 noiembrie la Skopje, Macedonia, Moldova a preluat preşedinţia CEFTA (Acordul de comerţ liber al Europei Centrale), pe care o va deţine pe parcursul anului 2008.
Potrivit serviciului de presa al guvernului, delegaţia Moldovei a fost condusă de Zinaida Greceanîi, Prim-viceprim-ministru, care a menţionat că „implementarea deplină a acordului CEFTA 2006 creează premise clare de promovare a schimburilor comerciale în regiune, atragerea investiţiilor şi consolidarea proceselor de integrare europeană”.
Zinaida Grecianîi a afirmat că Moldova dispune de experienţă şi capacităţi suficiente pentru continuarea, pe parcursul preşedinţiei CEFTA, a procesului de liberalizare a comerţului, dezvoltarea cadrului legal multilateral în domeniile de importanţă strategică. „Suntem ferm convinşi că Agenda de dezvoltare 2008 va contribui la fortificarea reformelor economice, creşterea schimburilor comerciale dintre ţări, atragerea investiţiilor în regiune, precum şi stabilirea unor relaţii durabile dintre comunităţile oamenilor de afaceri”, a subliniat Prim-vicepremierul moldovean.
În calitate de preşedinte a CEFTA, Moldova va organiza mai multe reuniuni pe subiecte specifice ce ţin de armonizarea legislaţiei în domeniul administrării vamale, regulilor de origine, standardizării, eliminării barierelor inutile în calea comerţului, etc.
În cadrul summit-ului, s-a mai adoptat Declaraţia prim-miniştrilor, care stabileşte liniile directorii de colaborare ulterioară în regiune şi implementare deplină a acordului CEFTA.
Acordul CEFTA 2006 a fost semnat de ţările regiunii balcanice la Bucureşti, la 19 decembrie 2006 şi intră deplin în vigoare la 22 noiembrie 2007 după finalizarea proceselor interne de ratificare din partea Bosniei şi Herţegovinei şi Serbiei.
În cadrul reuniunii, Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere bilaterală cu Nikola Gruevski, Prim-ministru al Republicii Macedonia. Părţile au reiterat necesitatea intensificării schimburilor comerciale şi colaborării în cadrul iniţiativelor regionale, precum şi în procesul de integrare europeană.