Cariera politica a sapte sefi de partide depinde de scrutinul de maine. Alegerile europarlamentare si referendumul pentru votul uninominal reprezinta testul prin care va fi cuantificata sustinerea electorala a fiecarui partid.
Scrutinul din 25 noiembrie reprezinta un test pentru toate partidele care si-au depus o lista de candidati la euroalegeri si mai ales pentru liderii lor. Politicieni precum Geoana, Tariceanu, C.V. Tudor, Becali, Stolojan, Voiculescu, Marko Bela au emotii pentru scaunele lor. Rezultatele votului vor cuantifica in cifre exacte sustinerea de care se bucura fiecare formatiune politica in parte, mai ales ca sunt primele alegeri in ultimii 17 ani la care participarea e individuala, nemaiformandu-se aliante.
De la ultimele alegeri - noiembrie 2004 - pe scena politica s-au produs modificari substantiale: s-au rupt aliante - PNL-PD; s-au scindat partide - PNL; formatiuni aflate in plina expansiune altadata - PSD, PNL, PRM - joaca acum pentru supravietuire, in timp ce nou-aparutele PLD, PNG isi dau examenul de existenta.
Scorurile partidelor se vor rostogoli influentand rezultatele urmatoarelor lupte electorale locale si parlamentare. In functie de numarul de voturi pe care fiecare formatiune il va obtine duminica se vor antama viitoarele aliante electorale si chiar coalitii guvernamentale.
Partidul Comandantului e pe val
Euroalegerile pot confirma pentru PD statutul de cel mai mare partid din Romania. Partidul presedintelui Traian Basescu, politicianul care beneficiaza de cea mai multa incredere publica, a cunoscut in ultima vreme o importanta ascensiune politica. Un scor de peste 35a poate conferi democratilor statutul de principala forta a opozitiei si principala alternativa la guvernare.
Declinul stangii
Pe segmentul electoratului de stanga, dupa trecerea democratilor la curentul popular, PSD a ramas singurul competitor. In ciuda acestui fapt, stanga este in declin, iar PSD se afla in pragul scindarii. Social-democratii, dupa ce au pierdut puterea trecand in opozitie, au pierdut, spre castigul PD si statutul de cel mai mare partid din Romania. Scandalurile de coruptie in care mai multi lideri PSD au fost implicati au redus credibilitatea acestui partid de la peste 30% la aproximativ 20%.
Pentru aripa reformista a partidului, obtinerea unui scor cat mai bun este o chestiune vitala. Peste 25% ar fi ideal pentru Geoana. Un scor de sub 20% ar relansa luptele pentru putere dintre Geoana si contestatarii vehementi - Iliescu, Nastase si restul garzii vechi, riscul fiind chiar scindarea partidului. Acest lucru nu ar face decat sa oficializeze o stare de fapt: existenta a doua partide contrare in PSD, situatie care nu face decat sa-i discrediteze pe social-democrati.
PNL - jocul pentru supravietuire
Oricat s-ar agita, liberalii nu mai sunt ce au fost in 2004. Razboiul cu Traian Basescu i-a macinat pana la scindare. Sperantele lor sunt de 12%-14%. Ar fi un scor bun, relativ la declinul general al PNL. Ar insemna inceputul unei redresari. In perspectiva viitoarelor coalitii guvernamentale, liberalii nu ar putea fi decat cel mult vioara a doua a puterii. Un scor sub 10a ar reaprinde rivalitatile din PNL, iar Tariceanu si-ar risca nu numai statutul in partid, dar si scaunul de premier.
Dezbinarea maghiarilor
Maghiarii din Romania devenisera o emblema a electoratului disciplinat. Constant ieseau la vot si urmau indicatiile liderilor UDMR stampiland fie lista Uniunii, fie prezidentiabilul indicat de liderii acesteia, fie la referendumuri pozitia sustinuta de Marko. Maghiarii s-au saturat insa de monopolul celor cativa politicieni UDMR care fac jocurile de 18 ani.
Pentru prima data, ei vor avea de optat pentru doua forte distincte ale maghiarimii. Vechiul UDMR sau radicalii de la UCM organizati in spatele lui Laszlo Tökes. Datorita acestei rivalitati, maghiarii risca sa nu mai ajunga in parlament.
PE MUCHIE DE CUTIT
Stolojan, Becali si Vadim nu stiu daca trec pragul de 5%
Cateva partide se bat pentru minimul de 5%. Pentru PLD, partidul format de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica prin scindarea de PNL, euroalegerile sunt un test capital. Un scor de peste 5% poate valida existenta acestei factiuni liberale. Neatingerea pragului ar fi un esec care ar pune in dificultate cariera politica a lui Stolojan.
Acelasi lucru e valabil si pentru Gigi Becali. Latifundiarul din Pipera, ca si Stolojan sunt personalitatile care se claseaza imediat dupa Basescu la capitolul incredere publica. Daca, in ciuda acestei popularitati, Becali nu ar reusi sa treaca pragul, esecul ar fi personal.
De la 25% in 2000 la 13% in 2004 si 5%-6% cat este cotat de sondaje acum, declinul PRM este incet, dar sigur. Pentru ca este un partid de lider, este firesc ca PRM sa decada odata cu C.V. Tudor. Dupa 17 ani de jocuri politice facute de C.V. Tudor cand cu stanga, cand cu dreapta, s-a uzat fascinatia categoriilor sarace pentru nationalism-extremismul populist. O contributie importanta a avut-o si Gigi Becali, intrat pe curentul populist cu blindajul pomenilor electorale.
Chiar daca va reusi sa intre in parlament, partidul lui Vadim este la ultimul cartus. Spre deosebire de PRM, PC nu este creditat cu sansele de 5%. Daca nu va atinge pragul, Voiculescu a anuntat ca-si va da demisia. Iar premise sunt. Daca PC nu va reusi sa ia 5% la aceste alegeri, singura alternativa ramane lipirea de un alt partid. In ciuda imaginii patate de colaborarea cu Securitatea, Dan Voiculescu poate fi atragator datorita imperiului sau media.
Final de campanie cu Vanghelie lider la km „0”
Campania electorala s-a incheiat in aceasta dimineata, la ora 7.00, la fel de tern cum a inceput in urma cu o luna.
Ieri, in ultima zi de campanie, presedintele Traian Basescu a facut o ultima chemare la urne de la Palatul Cotroceni, dupa care a trecut in vizita pe la sediul central al PD, unde a premiat castigatorii jocului de pe site-ul personal si a multumit democratilor pentru ca i-au platit 90% din campanie. PSD, pe de alta parte, a strans 1.500 de simpatizanti in Piata Universitatii, fara a-l scoate insa la rampa pe liderul Mircea Geoana
La intalnirea cu studentii si profesorii Universitatii Dunarea de Jos, Basescu a lansat insa o noua ipoteza legata de introducerea votului uninominal. Odata acceptata pentru alegerea parlamentarilor, varianta sa de sistem majoritar in doua tururi ca la primarie ar putea fi aplicata, spune el, si pentru membrii consiliilor locale si judetene.
„Cred ca pentru Romania, in general, solutia este votul uninominal pe toate palierele. Eu va pot spune, ca om care stie atmosfera la nivelul elitei politice, ca daca ei vor pati una ca asta si vor trebui sa fie alesi uninominal, va asigur ca primul lucru pe care il fac va fi sa le bage si alora din teritoriu o lege, sa o pateasca si ei, adica si ei sa fie alesi uninominal”, a sustinut seful statului.
Minimiting PSD fara Geoana
In Piata Universitatii, in absenta lui Geoana, care a invocat ca ar avea un „program diferit”, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a putut vorbi dupa bunul plac „poporului PSD-ist” despre „coruptul” Traian Basescu. Alaturi de candidatii PSD la euroaparlamentare, Vaghelie a facut o lista a politicienilor indezirabili, unde a trecut, alaturi de Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, cativa lideri democrati si liberali.
„Pot sa va fac un nomenclator cu toti acesti oameni care se dau corecti si va pacalesc”, a strigat infierbantat Vanghelie in uralele multimii PSD-iste.
Incurajat de multimea de steaguri rosii, Vanghelie a revendicat kilometrul zero in numele alor sai: „PSD este o forta acum, este prezent in Piata Universitatii. Si-a recapatat locul real al bucurestenilor, nu transformata in piata lui Traian Basescu”. (Andi Manciu, Marian Pavalasc)
Sursa: Evenimentul Zilei