Potrivit unui comunicat de presa al MEC, Ministerul Economiei şi Comerţului lansează Programul de promovare şi extindere a abilitaţilor antreprenoriale pentru foştii şi actualii deţinători de patente. Programul, desfăşurat in noiembrie 2007-aprilie 2008, prevede organizarea cursurilor de instruire în lansarea unei afaceri, asigurarea continuităţii activităţii de întreprinzător, în contextul trecerii de la o forma la alta forma de afacere, precum şi îmbunătăţirii abilitaţilor antreprenoriale.
Conform Programului, pe parcursul a jumătate de an, antreprenorii vor avea posibilitatea sa participe gratis la cursurile de instruire, ce vor fi organizate în mun. Chişinău, mun. Bălţi, or. Edineţ, or. Briceni, or. Orhei, or. Cahul, or. Ungheni. Durata cursurilor în fiecare din oraşele nominalizate mai sus, vor fi de 3 zile. Primul curs de instruire este desfăşurat luni, 26 noiembrie la Ungheni.
După cum a fost anunţat anterior, la 7 iulie 2006 au întrat în vigoare modificările la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, care prevăd reducerea treptată a activităţii antreprenoriale în bază de patentă, crearea condiţiilor favorabile pentru trecerea posesorilor de patente la alte forme de antreprenoriat şi dezvoltare a comerţului civilizat cu respectarea tuturor obligaţiilor de a plăti impozitele în buget şi garantarea concurenţei loiale.
Conform prevederilor legii deja din august 2006 este interzis comerţul în baza de patentă cu mărfuri supuse accizelor, vânzarea aparatelor electronice şi electrocasnice cu termenul de garanţie stabilit.
De la 1 ianuarie 2007 sunt interzise în baza de patentă serviciile transportului de marfări şi de pasageri până la 7 persoane, cultivarea şi vânzarea florilor, vânzarea materialelor de construcţii, mobilii, mărfurilor de uz casnicDe la 1 ianuarie 2008 este interzis comerţul în bază de patentă a produselor alimentare. Va fi de asemenea interzis comerţul cu amănuntul în chioşcuri şi alte încăperi ce nu depăşesc 12 m2.
De la 1 ianuarie 2009 este interzis comerţul în bază de patentă a tuturor tipurilor de produse la tarabe, tejghele şi din autovehicule în pieţile autorizate. Va fi de asemenea interzis comerţul cu amănuntul în baza de patentă a apei îmbuteliate în locurile autorizate şi altele.
Legea propune persoanelor fizice care şi-au încetat activitatea în bază de patentă o procedură simplificată şi gratuită de înregistrare în calitate de întreprinzător individual, care este cea mai simplă din formele existente de antreprenoriat.
In acest context, menţionam ca întreprinderile individuale şi mici cad sub incidenţa articolului 49 al Codului fiscal care prevede scutirea integrala de taxă pe venit pentru o perioada de 3 ani si scutirea partiala in marime de 35% pentru ulteriorii 2 ani.
Pentru orice consultaţie tehnică sau suport informaţional, Ministerul Economiei şi Comerţului a deschis o linie fierbinte la telefonul 23-70-58, care este operaţională din 19 decembrie 2007.
Conform analizei efectuate de către MEC, actualmente sunt înregistraţi 6 mii de deţinători de patente un domeniul comerţului în toată ţara. Ponderea cea mai importanta a titularilor de patenta este deţinută de mun. Bălţi (20%) şi mun. Chişinău (15%), fiind urmate de raioanele Edineţ (8%) şi Briceni (7%). În celelalte localităţi ale republicii, sunt înregistraţi circa 300 de patentaşi, în mediu pe regiune.