Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunţat, marţi, deciziile în cinci cauze intentate guvernului de la Chişinău, fiind obligat sa plateasca in total daune de circa 50 mii euro.
În cauza “TIMPUL Info-Magazin şi Alina Anghel v. Moldova” reclamanţii acuză atragerea în judecată a ziarului pentru defăimare ca urmare a unui articol apărut în ianuarie 2004 în care era criticată lipsa de transparenţă din partea guvernului la procurarea a 42 de autoturisme de lux Skoda Superb de către Cancelaria de Stat.Conform articolului, autoturismele au fost procurate fără licitaţie la un preţ ridicat de la fondul de investiţii Daac Hermes.
După publicarea acestui articol, fondul Daac Hermes a atacat în judecată ziarul “Timpul”, cerând despăgubiri de aproximativ 2 milioane de dolari pentru ceea ce el a numit "lezarea onoarei şi demnităţii profesionale".CEDO a constatat însă că această decizie încalcă dreptul la libera exprimare şi a dat câştig de cauză ziarului “Timpul”, cerând guvernului de la Chişinău să-i plătească despăgubiri totale în valoare de aproape 14 mii de euro.
Un alt caz se referă la Petru Popovici, alias „Micu”, presupus cap al lumii interlope de la Chişinău la finele anilor 90, care în prezent este deţinut în penitenciarul de la Rezina. El acuză încălcarea prezumţiei nevinovăţiei, întreţinerea în condiţii inumane şi degradante etc. CEDO a obligat Guvernul sa-i plateasca 15,5 mii euro cetateanului Petru Popovici.
Moldova a fost condamnata si in dosarul intentat la solicitarea altui cetatean din aceleasi motive, Mihai Ursu, care va primi 5 mii euro. Avocatul Dorel Turcan va primi compensatii de 11 mii euro pentru tortura, tratament inuman si incalcarea dreptului la securitate.
CEDO a dat cistig de cauza si unui cetatean al Moldovei care a decedat - fostul deportat Gheorghe David. În cauza David c. Moldovei, reclamantul, Gheorghe DAVID, a fost recunoscut vinovat în 1987 pentru critica adusă autorităţilor Uniunii Sovietice şi pentru exprimarea părerii precum că Moldova a fost ocupată de către Uniunea Sovietică şi că ar trebui să se unească cu România. În baza unui raport medical ordonat de către instanţele de judecată, el a fost declarat bolnav mintal şi a fost trimis la tratament forţat într-un spital psihiatric în estul Ucrainei. El a fost ţinut acolo timp de 1 an şi apoi a fost eliberat şi obligat să continue tratamentul în Chişinău. La 21 iulie 2005, reclamantul a decedat. Sora sa a solicitat Curţii să continue examinarea cauzei. CEDO a obligat Guvernul sa-i achite daune de 4 mii euro.
Lagaturi utile: Juristii pentru drepturile omului