Ambasada Rusiei în Moldova a difuzat o declaraţie, în care afirmă că desfăşurarea alegerilor deputaţilor în Duma de Stat a Federaţiei Ruse nu înseamnă în nici un caz modificarea poziţiei FR faţă de recunoaşterea integrităţii teritoriale a Moldovei. În declaraţie se menţionează că la scrutinul din 2 decembrie au dreptul să participe numai cetăţeni ruşi. De asemenea, reprezentanţa diplomaţiei ruse la Chişinău precizează că votarea în Transnistria va avea loc în locurile de dislocare a unităţilor militare ale armatei ruse, iar, conform normelor internaţionale, în locurile de dislocare a forţelor militare, pe navele maritime şi aeriene ale tuturor statelor nu se aplică legislaţia terţelor state. „În legătură cu aceasta, afirmaţiile, potrivit cărora organizarea secţiilor de votare ruse pe teritoriul Transnistriei constituie o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova, nu corespund realităţii”, se arată în declaraţia Ambasadei FR. Reprezentanţa diplomatică a Rusiei la Chişinău a ţinut să asigure că locuitorii Transnistriei, inclusiv cetăţenii ruşi, nu vor fi implicaţi în nici un fel în organizarea scrutinului.
Totodată, joi, peste 20 de organizaţii obşteşti din Moldova au adoptat o declaraţie de protest, prin care solicită Federaţiei Ruse să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare în partea stângă a Nistrului. Potrivit semnatarilor declaraţiei, intenţia Federaţiei Ruse de a organiza alegeri în regiunea transnistreană constituie o sfidare a normelor de drept internaţional şi a Republicii Moldova ca stat de drept. În acelaşi timp, reprezentanţii celor 20 de ONG au acuzat conducerea Moldovei de susţinerea tacită a deschiderii secţilor de votare în stânga Nistrului. Ei au cerut autorităţilor moldovene să reacţioneze dur la organizarea scrutinului la secţiile de votare din Transnistria, până la declararea persoanelor non-grata a conducerii Ambasadei ruse.
Anterior Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Moldovei a comunicat ambasadei Federaţiei Ruse că, potrivit legislaţiei naţionale, deschiderea secţiei de votare pentru alegerile în Duma de Stat este posibilă doar în incinta Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Chişinăul a recomandat părţii ruse să se abţină de la deschiderea secţiilor de votare în localităţile din raioanele de est ale R. Moldova, care nu se află sub controlul autorităţilor legale, precum şi de la utilizarea urnelor mobile de vot în oraşele Bălţi şi Comrat. MAEIE a avertizat partea rusă că, în cazul în care în zona transnistreană a ţării vor fi deschise secţii de votare ilegale, întreaga responsabilitate pentru consecinţe va reveni celor care le-au organizat.
Membrul CEC al Federaţiei Ruse, Vasilii Volkov, a precizat că lista de 358 secţii de votare deschise peste hotarele Federaţiei Ruse a fost majorată din contul deschiderii a 36 secţii de votare suplimentare în Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. CEC al Federaţiei Ruse a publicat lista secţiilor de votare suplimentare din Georgia (Abhazia şi Osetia de Sud), însă nu a făcut publice informaţiile privind secţiile de votare din Transnistria. Potrivit presie transnistrene, în regiunea din stânga Nistrului vor fi deschise 23 de secţii de votare.
La scrutinul care va avea loc pe 2 decembrie, electoratul rus îi va alege pe cei 450 de membri ai camerei inferioare a parlamentului, Duma de Stat. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că se va afla în fruntea listei electorale a partidului Rusia Unită, care se consideră că ar putea avea practic aproape asigurată o majoritate confortabilă.
Adresându-se naţiunii prin intermediul unei emisiuni televizate, Vladimir Putin a cerut populaţiei să voteze duminică pentru partidul pro-Kremlin, Rusia Unită.Vladimir Putin a declarat că nu poate să permită ca puterea să intre pe mâinile celor care au mai încercat o dată să conducă ţara, dar au eşuat lamentabil. Opoziţia a calificat această declaraţie drept o încălcare flagrantă a regulilor democraţiei.