Despre aceasta a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă, membrul consiliului de directori ai Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Terence Brown. Conferinţa de presă a avut loc la finele vizitei unui grup de membri ai consiliului de direcori ai BERD, în perioada 28-30 noiembrie. Terence Brown a menţionat că, în special, BERD prevede acordarea unui împrumut pentru dezvoltarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi pentru efectuarea interconexiunii energetice sistemului energetic din Moldova cu cele din România şi cu Ucraina. Printre alte domenii de acordare a împrumuturilor pentru Moldova, Brown a menţionat şi proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, asistenţă pentru transport şi energie, precum şi pentru unele proiecte municipale.
Potrivit lui Terence Brown, în 2008 BERD va acorda o mare atenţie sectorului bancar şi financiar din Moldova. Astfel, în 2008 BERD preconizează să acorde Moldovei un credit de 70 mil. Euro. Terence Brown a menţionat că mijloacele creditului vor fi împărţite băncilor din Moldova, pentru ca acestea să ofere ulterior credite ipotecare şi achiziţii în leasing în condiţii avantajoase pentru populaţie. Referindu-se la participarea directă a BERD în suplinirea capitalului social al vreunei bănci din Moldova, Brown a spus că BERD intenţionează să majoreze până la 11 decembrie curent capitalul social al Mobiasbanca cu 10%. Alte detalii nu au fost oferite.
Participanţii la conferinţa de presă au menţionat că BERD se focusează pe acordarea împrumuturilor fără garanţie de stat. Din aceste considerente, mijloacele financiare ale BERD sunt mai scumpe decât cele ale BM, spre exemplu. A fost menţionat că costul mare se explică prin faptul că BERD ia în conisderare şi suportă mai multe riscuri în acest caz. Pe de altă parte, faptul că BERD acordă credite fără garanţia statului are şi aspecte pozitive: datoria externă a statului nu creşte, iar sectorul privat învaţă să fie responsabil pentru acţiunile sale şi să ramburseze creditele la timp şi în condiţiile stabilite. Totodată, referindu-se la activitatea în Moldova, reprezentanţii consiliului direcorilor ai BERD au menţionat că, pentru o mai bună sustenabilitate, instituţia financiară intenţionează să acorde pe viitor mai multe granturi.
BERD activează în Moldova începând cu 1992, investind până în prezent 230 mil euro în 59 de proiecte. Creditele acordate pentru dezvoltrae infrstructurii predomină şi constituie 52% din portofoliul băncii. Totodată, începând cu 2001, BERD a investit tot mai mult în sectorul financiar şi antreprenorial, ce reprezintă aproximativ 32% din creditele acordate.