Această afirmaţie a fost făcută de către analistul Dan Dungaciu, cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale al Academiei Române, într-un interviu pentru BBC. Potrivit lui, vizita preşedintelui Voronin la Bruxelles vine în contextul comunicării Comisiei Europene întitulată „Pentru o politică a vecinătăţii europene”, în care se spune că finalizarea implementării Planului de acţiuni în Ucraina, Moldova şi Israel va fi urmată, cel mai probabil, de prelungirea planului de acţiuni cu încă un an. „Republica Moldova de asta va beneficia cel mai sigur, astfel, că vizita preşedintelui Voronin la Bruxelles vine în acest context de aici probabil şi declaraţiile preşedintelui Voronin destul de reticente asupra viitorului statut pe care Republica Moldova îl va avea în relaţia cu UE”, a menţionat Dunhgaciu.
Referindu-se la afirmaţia comisaului european pentru afaceri externe Benita Ferero Waldner, că anul 2007 a fost unul de succes în realizarea planului de acţiuni Republica Moldova UE, Dungaciu a menţionat că ea a mai declarat că între Moldova şi UE există un potenţial nevalorificat şi a cerut utilizarea la maximum a posibilităţilor pe care le oferă Planul de acţiuni RM-UE. „Discursul dnei Benita Ferrero Waldner a fost unul echilibrat şi laudele aduse de ea sunt mai degrabă o încurajare a RM, o încurajare a unul final deja anunţat, adică RM va beneficia din partea Bruxellesului de o prelungire de încă un an a planului de acţiuni”, a spus analistul politic. Potrivit lui, această prelungire este necesară deoarece Republica Moldova nu a realizat planul de aciţuni. Printre lacune dilpomaţii europeni au menţionat. corupţia, problema mass media, democraţia etc.
În ceea ce priveşte declaraţia comisarului pentru relaţii externe privind cea mai mare asistenţă oferită Moldovei în cadrul PEV, Dungaciu a menţionat că este vorba de cea mai mare asistenţă financiară pe cap de locuitor, prin urmare, este vorba de o sumă relativ mică în comparaţie cu ţări precum Ucraina, deoarece populaţia RM nu este foarte numeroasă. Prin urmare, Moldova nu costă prea mult Bruxelles-ul.
BBC: Ascultaţi interviul realizat de Ana Perescu cu Dan Dungaciu.
Cititi si: Moldova – România, o vecinătate tot mai conflictuală