Primăria a atacat luni, decizia instanţei de judecată în favoarea Termocom-ului, iar consiliul municipal nu va examina noul tarif de 715 lei, deoarece acesta nu a fost prezentat ANRE. Despre aceasta a declarat luni, în cadrul şedinţei Primăriei, primarul general al Chişinăului Dorin Chirtoacă. El a menţionat că motiv pentru recurs a servit modul pripit în care a fost pronunţată decizia Judecătoriei Economice de circumpscripţie Chişinău. Potrivit deciziei instanţei, municipalitatea a fost obligată să achite SA „Termocom” 149 mil. lei, ce reprezintă suma restantă la achitarea diferenţei de tarif.
Primarul Dorin Chirtoacă a cerut SA „Termocom” să prezinte calculele privind noul tarif la căldură pentru anul 2007, coordonat cu Agentia Naţionala pentru Reglementare în Energetică, conform metodologiei în vigoare de calculare a tarifului la căldură. El a declarat că tariful de 715 lei, solicitat de SA „Termocom”, nu a fost coordonat cu ANRE. Din acest motiv tariful solictat nu poate fi pus în discutie de către Consiliului municipal Chişinău.
Totodată, primarul a cerut SA „Termocom” să reconecteze toate instituţiile preşcolare la apa caldă. El a spus că decizia SA „Termocm" de a sista livrarea apei calde câtre instituţiile preşcolare este abuzivă, deoarece persoanele juridice continuă să achite 540 de lei pentru o gigacalorie, ele având încheiate cu furnizorul contracte de livrare a apei calde. În prezent doar 39 de instituţii preşcolare din cele 124 din municipiu au apă caldă. Factori de decizie din cadrul municipalităţii au specificat că aceste sunt acele instituţii care au putut fi conectate direct la punctele de distribuire a agentului termic. Restul grădiniţelor vor putea fi reconectate numai odată cu blocurile de locuit.
În următoarele zile temperatura agentului termic livrat populaţiei din municipiul Chişinău ar putea scade, deoarece SA „Moldovagaz” a avertizat că, începând cu 18 decembrie curent, va reduce livrarea gazelor naturale către „Termocom” la nivelul achitat de facto. De asemenea, „Termocom” a primit avertizări şi din partea companiei „Union Fenosa”, care a anunţat că va sista livrarea energiei electtrice în cazul neachitării datoriei în termeni legali.
Potrivit comunicatului „Termocom”, SA „Termocom” datorează către „Union Fenosa” 7,4 mil. lei pentru luna noiembrie, iar faţă de SA „Moldovagaz” – 26,5 mil. lei pentru luna noiembrie şi 33,5 mil. lei de la începutul anului 2007. Nivelul achitărilor cu furnizorii în luna noiembrie au constituit 23% pentru energia electrică şi 5,3 % pentru gazele naturale, 7,6% pentru energia termică livrată de către CET-1 şi 4,2% - de către CET-2.SA„Termocom" a sistat la începutul săptămânii trecute livrarea apei calde în capitală şi a avertizat că va deconecta de la agentul termic toate instituţiile finanţate de la bugetul municipal, cu excepţia şcolilor, grădiniţelor şi instituţiilor medicale, dacă nu se va reveni la tariful de 540 de lei pentru o gigacalorie.
Anterior, într-o conferinţă de presă, consilieri municipali au declarat că nu vor ceda în faţa presiunilor SA "Termocom" de a reveni la tariful abrogat de 540 de lei pentru o gigacalorie pentru că administraţia municipiului nu dispune de sursele financiare necesare pentru acoperirea diferenţei de tarif de 307 lei pentru o gigacalorie, aşa cum prevedea decizia din ianuarie 2007