Potrivit Serviciului de presă al Legislativului, Comisia parlamentară pentru cultură, ştiinţă, învăţămînt, tineret, sport şi mijloace de informare în masă a desfăşurat, ieri, 19 decembrie, audieri pe marginea implementării legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar în domeniile culturii, învăţămîntului şi sportului.
Sergiu Sainciuc, viceministru al Economiei şi Comerţului, a informat asistenţa că, potrivit legii respective, adoptate de Parlament la 23 decembrie 2005, implementarea noului sistem de salarizare se desfăşoară în trei etape – cu începere din 1 decembrie 2006, în anii 2007 şi 2008 pînă în 2010. Costul majorării salariilor se estimează la 4,6 miliarde lei. De la sfîrşitul anului 2006, potrivit viceministrului, salariile cadrelor didactice s-au majorat cu 42 la sută. Către sfîrşitul anului curent salariile profesorilor din universităţi se vor majora cu peste 50 de procente, ale cadrelor didactice din învăţămîntul preşcolar şi extraşcolar - cu 32 la sută, ale cadrelor didactice din învăţămîntul secundar general - cu circa 17 la sută, ale personalului din cultură - cu peste 40 la sută. Astfel, salariul mediu lunar al unui angajat din învăţămînt constituie actualmente 1282 de lei, comparativ cu 862 în anul 2005.
Membrii comisiei parlamentare, precum şi reprezentanţii sindicatelor, şefii direcţiilor de învăţămînt din unele raioane ale republicii, prezenţi la şedinţă, au abordat mai multe probleme ce ţin de implementarea legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. În opinia multor participanţi la dezbateri, deşi majorarea salariilor angajaţilor din domeniul culturii, învăţămîntului şi sportului este substanţială, acestea nu corespund încă necesităţilor, dat fiind creşterea preţurilor la produsele alimentare şi mărfurile industriale. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, coşul minim de consum constituia, la sfîrşitul anului 2006, 935 de lei.